Dva uragana kategorije 4 i tajfun: Evo gde će besna oluja udariti, naređena hitna evakuacija! (VIDEO)
Tajfun, Foto: Printscreen/Twitter/@EarthUncutTV

HOROR

Dva uragana kategorije 4 i tajfun: Evo gde će besna oluja udariti, naređena hitna evakuacija! (VIDEO)

Tihi okean je ove nedelje postao mesto dinamičnih meteoroloških aktivnosti, jer su formirana dva uragana na severoistoku i tajfun na severozapadu.

Objavljeno:

Uragan Gilma je u nedelju brzo ojačao u snažnu oluju kategorije 4. Na sreću, ono što se našlo na putu Gilme pošteđeno je značajne štete, ali su se zbog toga stvorili turbulentni uslovi na moru tokom vikenda.

Talasi od 3,5 metara i stalni vetrovi koji su dostizali brzinu od 130 milja otežali su put plovilima, koja su morala da izbegavaju kritično područje.

Gilma će se na kraju približiti havajskom arhipelagu, a modeli sugerišu da će do petka proći severno od ostrva. Međutim, do tada se očekuje da se Gilma rasprši u zaostalu oblast niskog pritiska sa malim razaranjima na svom putu.

Nasuprot tome, uragan Hone ostavio je svoje prisustvo na havajskim ostrvima ovog vikenda, prolazeći samo 50 nautičkih milja južno od Havaja - Velikog ostrva - sa stalnim vetrovima ka centru koji su se u nedelju približavali 80 milja na sat.

Uprkos tome što je klasifikovan kao uragan kategorije 1, Hone je izvršio značajan uticaj kroz povišene talase, uzrokujući snažne udarne talase do 4,3 metra, kao i jake vetrove od oko 60 milja na sat.

Međutim, najveću opasnost predstavljaju bujne poplave i klizišta na strmim padinama, posebno na istočnoj vetrovitoj strani ostrva.

Meteorološke stanice na istočnoj strani Velikog ostrva prijavile su 110 mm padavina u roku od šest sati od 21 sat u subotu.

Mnoge stanice su zabeležile oko 250 mm u prva 24 sata od početka kiše, a jedna stanica u Mauntin Vjuu, koja se nalazi na vetrovitoj strani ostrva, zabeležila je 350 mm – skoro tri puta više od prosečnih mesečnih padavina za avgust.

Očekuje se da efekti Honea popuste u ponedeljak a da uragan nastavi svoje putovanje ka zapadu.

Dok dva uragana bujaju u severoistočnom Pacifiku, tajfun Šanshan zadire u južni Japan na severozapadu.

U nedelju su zabeležene stalne brzine vetra od 75 milja na sat, a praćene su udarima koji su dostizali oko 110 mph.

Očekuje se da će oluja dalje jačati kako se približava kopnu, a projekcije ukazuju da će do utorka dostići veoma jak status tajfuna.

Da bi bili klasifikovani kao takvi, stalni vetrovi moraju biti veći od 97 mph, a prognoze sugerišu da bi Šanshan mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 125 mph.

Destruktivni potencijal ovih vetrova predstavlja značajnu pretnju infrastrukturi dok tajfun prolazi kroz Japan sredinom ove nedelje. Međutim, kiša je podjednako zabrinjavajuća, jer neki meteorološki modeli predviđaju da bi više od 300 mm moglo pasti u roku od 24 sata oko četvrtka.

Ova poplava povećava rizik od iznenadnih poplava i povećava potencijal za klizišta, posebno u planinskim regionima.

Nadležne službe u Japanu izdale su danas vanredno upozorenje na dolazak moćnog tajfuna, a naredba za evakuaciju ticaće se 800.000 ljudi.

Bonus video:

02:47

Do ovih promena dolazi na pešačkom prelazu smrti na Karaburmi Nikolić: Evo kako se komšiluk ujedinio i poslao inicijativu

(Espreso/b92/J.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.