Građani turistima blokirali put do plaže: Porede ih sa "Bitlsima", evo i zašto - neverica! (VIDEO)
Turisti, Foto: Printscreen/X/La Voz de Galicia

turisti

Građani turistima blokirali put do plaže: Porede ih sa "Bitlsima", evo i zašto - neverica! (VIDEO)

"Ovo nisu protesti, ovo je želja da imamo mir"

Objavljeno:

Stanovnici sela Hio u Galiciji organizovali su neobičan protest kako bi sprečili turiste da dolaze na njihove plaže. U stilu čuvene naslovnice albuma 'Abbey Road', oko 80 demonstranata više puta je prelazilo tri pešačka prelaza, uzrokujući saobraćajne gužve.

Nezadovoljni velikim prilivom kupača tokom letnjih meseci, meštani su odlučili da preduzmu drastične mere.

"Ovo nisu protesti, ovo je želja da imamo mir"

"Ovo nije turistofobija - ovo je pravo lokalnog stanovništva da živi u miru,“ izjavila je Mercedes Villar, predsednica udruženja stanovnika Hia, mesta u Španiji.

Koordinisano blokiranje saobraćaja i stalni prelazak pešačkih prelaza trajalo je oko 20 minuta, što je nateralo vozače da traže alternativne puteve ka plažama. Villar je dodala da su meštani bezuspešno tražili od vlasti da smanje saobraćaj u njihovom mestu i da se ograniči prekomerno korišćenje plaža, koje postaju „degradirane“.

Zbog lepote, Hio je popularan među turistima

Hio, smešten na poluostrvu Morrazo, poznat je po divljim plažama i privlači posetioce iz cele Španije. Frustracija među Galičanima zbog prisustva turista dovela je do povećane upotrebe izraza "fodechinchos“, što se odnosi na drske ili nepristojne turiste, često iz Madrida.

Poruka turistima u Barseloni

Galicijski pisac i novinar Anton Losada objašnjava da se ovaj izraz sada koristi za sve posetioce koji "ignorišu upozorenja o opasnim plimama“ ili "ne vole da čuju galicijski jezik“. Frustracija je kulminirala kada su vlasnici popularnog bara-restorana u Meri, u Galiciji, odlučili da zatvore svoj lokal u najprometnijoj nedelji u godini, između 12. i 19. avgusta, kako bi izbegli „stres i napetost“ koju izazivaju nepristojni španski turisti.

Nakon ponovnog otvaranja prošle nedelje, bar Puerto Martina postavio je natpis: "Sada ulazite u zonu bez fodechinchosa.“

Slični protesti protiv uticaja masovnog turizma održani su ove godine širom Španije, gde su stanovnici izrazili nezadovoljstvo prenatrpanim plažama i lošim ponašanjem stranih turista.

Bonus video:

52:04

REDAKCIJA 28.08.2024. 2. DEO

(Espreso/Blic/Jutarnji/Telegraf.uk/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.