Ova država je nekada bila najbogatija na svetu, a sada skoro da niko ne živi u njoj: Ovo je razlog!
Nauru, Foto: Wikipedia/ Yaren

ostrvo

Ova država je nekada bila najbogatija na svetu, a sada skoro da niko ne živi u njoj: Ovo je razlog!

Eksploatacija fosfata ostavila je unutrašnjost ostrva gotovo potpuno neplodnom

Objavljeno:

U vreme sticanja nezavisnosti 1968. godine, Nauru je bio najbogatija zemlja na svetu po glavi stanovnika zbog svojih ogromnih depozita. Međutim, fosfat je presušio 1980-ih.

Nauru, ostrvska država u zapadnom delu Tihog okeana, prostire se na 21,2 km². Ostrvo ima obalu dugu 30 kilometara, a zbog intenzivnog rudarenja uništeno je više od 80 odsto njegove površine. Prema popisu iz 2011. godine, Nauru je imao 10.084 stanovnika koji su prvenstveno živeli u obalskoj ravnici na zapadnoj i južnoj strani ostrva. Službeni jezici su nauruanski i engleski, a glavni grad ne postoji.

Što se tiče privrede, prema hrvatskoj enciklopediji, ona se početkom 2000-ih uglavnom zasnivala na izdavanju ribolovnih dozvola stranim čamcima i eksploataciji fosfata, a ostala je zavisna od međunarodne pomoći. Nauru ima pet kilometara industrijskih pruga i 41 kilometar puteva.

Nauru
Naurufoto: Printscreen/Youtube/Drew Binsky

Nauru je postao poverenička teritorija UN 1947, pod upravom Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda. Autonomiju je stekla 1966. godine, a nezavisnost 1968. godine. Krajem 1990-ih, teška ekonomska kriza izazvala je političku nestabilnost u zemlji.

Portal Enjoy Travel istakao je kako se otok nekada nazivao “Ugodni otok”, a sada je jedna od najmanje posećenih država na svetu. Enjoy Travel pisao je kako ga godišnje poseti oko 200 turista. Ostrvo se nalazi 3.000 kilometara od severoistočne obale Australije i udaljen je 4,5 sata leta od Brisbanea.

Eksploatacija fosfata ostavila je unutrašnjost ostrva gotovo potpuno neplodnom. U vreme sticanja nezavisnosti 1968. godine, Nauru je bio najbogatija zemlja na svetu po glavi stanovnika zbog svojih ogromnih nalazišta. Međutim, fosfat je presušio 1980-ih i ekonomija je propala. Rudarstvo fosfata nastavljeno je 2005. godine kada su službenici pronašli sekundarno ležište, ali to je trajalo još samo deset godina.

Postojale su rasprave o preseljenju cele populacije Naurua na ostrvo u blizini Queenslanda u Australiji. Stručnjaci su verovali da će Nauru postati nenastanjiv do sredine 1990-ih. Ugrožen uticajem klimatskih promena i opustošen iskopavanjem fosfata, naučnici su verovali da je priroda toliko oštećena da bi ulaganje u obnovu bilo preskupo. Nauruanci su se protivili ideji i odlučili da ostanu.

Bonus video:

00:27

ZA OVO OSTRVO U SRCU BEOGRADA POSTOJI NEVEROVATNA LEGENDA! Pokušavali su da ga uklone na sve načine, pa shvatili da je NEUNIŠTIVO

(Espreso/Blic Biznis/Anica Jelovac/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.