Nakon 20 godina života u različitim gradovima, preselila se na selo: Ovo je posebno oduševilo, sada uživa!
Irini Matsaka, Foto: Facebook, Ειρηνη Ματσακα / Drustvene mreze

pronašla novi smisao života

Nakon 20 godina života u različitim gradovima, preselila se na selo: Ovo je posebno oduševilo, sada uživa!

Irini i njena porodica su pronašli novi dom u Korakovuni, gde se osećaju ispunjeni i spokojni

Objavljeno:

Irini Matsaka, nekadašnja učiteljica u velikim gradovima, pronašla je novi smisao života u malom selu Korakovuni, južno od Astros Kinurijasa u Arkadiji u Grčkoj. Nakon što je napustila dinamiku i stres velikih urbanih sredina, Irini sada uživa u mirnom i bliskom životu u ovom malom, ali živahnom selu.

Kao aktivna članica mesnog Kulturnog društva, Irini je posvećena očuvanju tradicije i kulturnog identiteta sela. Kroz raznovrsne aktivnosti, od sportskih timova i plesnih zabava do izleta i kulturnih događaja, Udruženje nastoji da održi živahnost i povezanost zajednice. Irini, koja takođe predaje u Astrosu, primećuje brojne prednosti života na selu. Prema njenom mišljenju, deca ovde uživaju u slobodi i nezavisnosti, što je u kontrastu sa stresom i nesigurnostima velikih gradova.

"Deca u našem selu su više povezani sa prirodom i razvijaju se u zdravijem okruženju, daleko od urbanog stresa“, priča ona.

Prelazak na selo i novi izazovi

Nakon 20 godina života u različitim gradovima, Irini je sa mužem odlučila da preseli u Korakovuni. Iako je isprva bila skeptična prema selu, sada smatra da je ovo preseljenje postalo trajan deo njenog života. "Na početku sam se osećala usamljeno, ali sada, pomisao na povratak u gradove donosi mi anksioznost“, priznaje Irini.

Život u malom selu

Korakovuni pruža Irini i njenoj porodici snagu i ljubav koju primaju i nude lokalnim meštanima. Deca imaju priliku da uživaju u prirodi, svežem vazduhu i organskim proizvodima koje sami uzgajaju. Irini primećuje da deca iz sela brže razvijaju društvene veštine i manje su zavisna od elektronskih uređaja.

"Ova deca se igraju napolju, uče o prirodi i koriste svoje kreativne sposobnosti na razne načine“, objašnjava ona.

Aktivnosti Kulturnog društva

Irini je angažman u Kulturnom društvu Korakovuni postao ključan za njen lični razvoj i ispunjenje. Udruženje organizuje širok spektar aktivnosti, uključujući sportske ekipe, plesne zabave, karnevale i izložbe. Takođe, nudi kurseve joge, tradicionalnog plesa, pozorišta i kompjuterskih veština, kao i organizovanje letnjih događaja poput takmičenja kratkih priča i umetničkih radionica za decu.

"Ove aktivnosti ne samo da obogaćuju život naše zajednice, već i stvaraju priliku za mlade da se izraze i razvijaju svoje talente“, ističe Irini.

Irini Matsaka
Irini Matsakafoto: Facebook, Ειρηνη Ματσακα / Drustvene mreze

Planovi za budućnost

U planu je osnivanje Muzeja školskog života, koji će služiti kao čuvar lokalne istorije i obrazovne baštine. Pored toga, tokom leta Udruženje će organizovati brojne događaje, uključujući večeri muzeja, umetničke radionice i seminare prve pomoći. "Naša želja je da Korakovuni postane poznat po svojoj kulturnoj i obrazovnoj aktivnosti, kao i po toploj i prijateljskoj atmosferi koju nudimo“, zaključuje Irini.

Irini i njena porodica su pronašli novi dom u Korakovuni, gde se osećaju ispunjeni i spokojni, daleko od anonimnosti i stresa velikih gradova. Povratak u selo za njih je bio korak ka sreći i unutrašnjem miru, dok aktivno učešće u lokalnom Kulturnom društvu pomaže u očuvanju i promociji lokalne tradicije i kulture.

Bonus video:

03:01

NEKADA RAJ, DANAS PUSTOŠ: Srbi u Belom Polju BORE se da PREŽIVE u selu BEZ LJUDI! Samo JEDNA porodica sa decom, EVO KAKO ŽIVE

(Espreso/ Blic/ Travel.gr/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.