​​​​​​​Komentar: Avanturističke akcije Filipina štete miru i stabilnosti u regionu
KMG, Foto: KMG

kina

​​​​​​​Komentar: Avanturističke akcije Filipina štete miru i stabilnosti u regionu

Filipini su slali velike brodove obalske straže u područje grebena Sijanbin, da ilegalno tamo ostanu.

Objavljeno:

Dva broda filipinske obalske straže nezakonito su u ponedeljak rano jutro upala u vode u blizini grebena Sijanbin u području kineskih ostrva Nanša, bez dozvole kineske vlade.

Video snimak sa lica mesta je pokazao da je filipinski brod ignorisao ponovljena upozorenja kineske strane i namerno se zabio u brod Kineske obalske straže na opasan način, što je dovelo do sudara.

Kineska obalska straža preduzela je neophodne mere u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a njene operacije na licu mesta bile su profesionalne, uzdržane i standardizovane.

Filipini su u protekle dve godine često izazivali probleme u području kineskog grebena Ženai i na ostrvu Huangjan, a sada su ponovo ciljali greben Sijanbin. Taj greben pripada kineskim ostrvima Nanša. On je važan čvor na morskim rutama i kamen temeljac bezbednosti i stabilnosti u istočnom delu Južnog kineskog mora. Zato Filipini stalno pokušavaju da kontrolišu ovaj greben.

Od aprila ove godine, Filipini su slali velike brodove obalske straže u područje grebena Sijanbin, da ilegalno tamo ostanu. Ovog puta, Filipini su poslali brodove obalske straže u vode grebena Sijanbin, s ciljem da dopune zalihe za brodove filipinske obalske straže. Ovo predstavlja pokušaj Filipina da ostvare dugoročnu egzistenciju u tom području i prošire nezakonite dobitke u Južnom kineskom moru.

Osim toga, potez Filipina takođe je potekao iz političkog razloga. Trenutno, slabo upravljanje filipinske vlade, posebno spor razvoj turizma i privrede, doveli su do sumnje domaće javnosti. Kontinuiranim provokacijama protiv Kine na ostrvima i grebenima u Južnom kineskom moru, filipinski političari pokušavaju da skrenu pažnju sa domaćih sukoba i ublaže pritisak na vlast. Iz perspektive međunarodnih faktora, pod podsticajem velikih sila izvan regiona, Filipini putem radikalnih vojnih akcija pokazuju svoju lojalnost i pridobijaju ih u nameri da povećaju ulaganja u Filipine, te postanu pion velikih sila izvan regiona u obuzdavanju razvoja Kine.

Filipini su u više navrata prekršili suverenitet i teritorijalni integritet Kine. Od kraja juna, dok su Filipini tvrdili da će ojačati komunikaciju i dijalog sa Kinom u diplomatiji i među obalskim stražama dveju zemalja i zajedno održavati stabilnost pomorske situacije, oni su preduzeli niz „avanturističkih“ akcija koje ometaju stanje u Južnom kineskom moru i uvode snage van regiona da intervenišu po ovom pitanju.

Ovo ne samo da ozbiljno krši Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, već i podriva centralnu poziciju ASEAN-a po pitanjima u vezi sa regionalnom bezbednošću, šteti interesima drugih zemalja ASEAN-a i čini Filipine zemljom koja „bode u leđa“ po pitanju mira i stabilnosti.

(Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.