Ova devojčica je pronađena sa 22 kilograma: Očuh i maćeha je okovali u lance da sakriju modrice, a najgore je...
Malinda Hoagland (12), Foto: Chester County District Attorney's Office

STRAHOTA

Ova devojčica je pronađena sa 22 kilograma: Očuh i maćeha je okovali u lance da sakriju modrice, a najgore je...

"Ako imate učenika u razredu koji je mršav, gubi na težini, ima kraste, rane, modrice, krije hranu u svom ormariću i za sve to znate, onda morate da reagujete" rekao je advokat Tom Bosvort

Objavljeno:

Malinda Hoagland (12) iz Pensilvanije mesecima je navodno zlostavljana od strane oca Rendela Hoaglanda (52) i njene zle maćehe Sindi Voren (45), a na kraju je ostavljena da umre od gladi.

Tužbu protiv oca i maćehe su podnele Malindine tri polusestre koje smatraju da je devojčicina smrt "apsolutni neuspeh sistema" jer su zanemrili slučaj nasilja o kojem su bili nekoliko puta obavešteni.

One su podnela tužbu protiv brojnih državnih i okružnih agencija zbog "zanemarivanja slučaja nasilja".

Posebna tužba je takođe podneta državnom sudu protiv Komovelt Čarter akademije - škole koju je Malinda pohađala od januara do smrti u maju.

Znali za zlostavljanje i ništa nisu uradili

U tužbama se kaže da su sve ustanove imale ispred sebe znakove upozorenja da su Malindu mesecima navodno tukli i izgladnjivali njen otac i maćeha. U tužbama se tvrdi da su predstavnici okruga Čester i Monro, kao i osoblje u školi koju je Malinda pohađala, "afirmativno koristili svoja ovlašćenja da je smeste u dom u kome su znali da je stalna žrtva serijskog zlostavljanja, gladovanja i mučenja".

Ovi propušteni znaci upozorenja bili su "tako zapanjujući i pokazuju apsolutni neuspeh sistema koji nikada ne bi trebalo dozvoliti da se ponovi", navodi se u tužbi.

"Da ovi optuženi nisu zloupotrebili svoj autoritet na ovaj način, Malinda Hoagland bi bila uklonjena iz svog doma, pošteđena meseci mučenja, zlostavljanja i gladovanja i bila bi živa danas", navodi se u tužbama.

Inače, Sindi ima ozbiljnu zločinačku prošlost vezanu za zlostavljanje dece od pre 20 godina kada je preminula dvogodišnja Džesika, ćerka njenog bivšem muža Mikinlija Vorena Mlađeg.

Malinda Hoagland
foto: Chester County District Attorney's Office

Džesika je umrla 2000. godine nakon što je Sindi odbila da joj promeni pelenu jer je "nalakirala nokte". Umesto toga, pozvala je oca devojčice, koji je pio u baru, da dođe kući i promeni pelenu malom detetu. Tom prilikom ju je smrtno povredio.

Mekinli, maćehin bivši muž, nalazi se u zatvoru gde služi kaznu zatvora zbog ubistva ćerke Džesike i zlostavljanja trogodišnjeg sina Isaije.

Sindi je u međuvremenu dobila kaznu od tri do sedam godina zatvora nakon što je svedočila protiv svog bivšeg partnera i priznala da je zlostavljala sina Isaiju.

Prema nalogu iz 2020. godine, Sindi je izričito zabranjeno da ostane sama sa Malindom, prenosi Inkuirer. Međutim, to je sve palo u vodu kada se Rendel preselio sa svojom ćerkom kod Sindi.

Škola nije reagovala na nasilje

Devojčica je redovno pohađala nastavu do novembra 2023. godine kada je ispisana i prešla na školovanje od kuće. Međutim, do novembra su bile sporne situacije koje nikada nisu detaljnije proverene i socijalna služba nikada nije izašla na teren da obiđe uslove u kojima devojčica živi.

Osoblje škole je samo jednom prilikom podnelo žalbu ChildLine službi državnog Ministarstva zdravlja zbog izostanaka devojčice i njihove zabrinutosti da je zlostavljana kod kuće, s obzirom na njeno fizičko stanje i ponašanje.

Zapisi pokazuju da je Malinda imala oko 25 neopravdanih izostanaka i dodatnih 10 opravdanih izostanaka 2023. godine, pre nego što su roditelji odlučili da je školuju od kuće.

Ali, zaposleni u Kancelariji za decu, omladinu i porodicu zvali su roditelji i samo razgovarali sa njima. Nikada nisu obavili posetu, navodi se u tužbi.

U pozivu su otac i maćeha rekli da će se pobrinuti za Malindino zdravlje i odvesti je kod lekara ali prema podacima, devojčica nije bila kod doktora godinama unazad.

Malinda Hoagland
foto: Chester County District Attorney's Office

"Ako imate učenika u razredu koji je mršav, gubi na težini, ima kraste, rane, modrice, krije hranu u svom ormariću i za sve to znate, onda morate da reagujete" rekao je advokat Tom Bosvort.

Tužioci su rekli da je Malindu policija pronašla "jedva živu" 4. maja, nakon što je njen otac pozvao Hitnu pomoć tvrdeći da je zabila bicikl u drvo, piše Daily mail.

Lekari u lokalnoj bolnici bili su šokirani njenim stanjem, koje je uključivalo teške modrice, dosta slomljenih kostiju i oštećenje jetre.

Obdukcija je na kraju otkrila više od 75 pojedinačno prepoznatljivih "modrica, kontuzija, čireva i dekubitusa" na njenom telu i zaključeno da je njena smrt uzrokovana "glađu i višestrukim povredama tupim predmetom".

U trenutku smrti imala je samo 22 kilograma, naveli su tužioci.

Policija pronašla snimke na kojima se vidi kako je otac i maćeha maltretiraju

Istraga koja je usledila pokazala je da su otac i maćeha pokušavali da izbrišu video-snimke i tekstualne poruke nekoliko sati pre njene smrti. Na simcima su zabeleženi otac i maćeha kako vezuju lisicma Malindu za članke za nameštaj i teraju je da spava na podu bez jastuka ili ćebadi, govoreći joj da ne očekuje hranu za doručak, ručak ili večeru.

U trenucima kada nisu bili kod kuće, gledali bi je preko sistema video-nadzora i izgovarali komande i ukore preko zvučnika dok je devojka bila okovana i sama u podrumu.

Drugi snimci pokazuju kako Malinda moli maćehu da je skine s okova, navodi se u tužbi.

"Neću da se ponašam glupo, neću da te naljutim. Znam da sam sve upropastila. Molim vas dozvolite mi da se promenim", navodno se moglo čuti kako mlada devojka moli.

Istraga je pokazala da su otac i maćeha koristili šminku da prikriju devojčicine modrice i okovali je u lisice kako bi sakrili svoje zlostavljanje.

Otac i maćeha se sada suočavaju sa smrtnom kaznom jer su optuženi za ubistvo prvog stepena.

Bonus video:

08:20

NAMA JE POTREBAN MIR I STABILNOST U REGIONU! Stručnjaci: Moramo više pažnje da obratimo na stranoništvo Raške oblasti

(Espreso/Telegraf/J.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.