Čuveni zoolog osuđen zbog seksualnog zlostavljanja pasa: Nacija zaprepašćena gadostima koje je radio i pričao!
Adam Briton, Foto: RICHARD GRANDE / AFP / Profimedia

PLANETA U ŠOKU

Čuveni zoolog osuđen zbog seksualnog zlostavljanja pasa: Nacija zaprepašćena gadostima koje je radio i pričao!

Takođe je priznao po četiri tačke optužnice da je imao pristup sadržajima o zlostavljanju dece

Objavljeno: 13:14h

Poznati britanski stručnjak za krokodile osuđen je u Australiji na 10 i po godina zatvora, nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao desetine pasa, u slučaju koji je zaprepastio naciju.

Adam Briton, vodeći zoolog koji je radio na produkcijama BBC i Nacionalna geografija, izjasnio se krivim po 56 tačaka optužnice koje se tiču bestijalnosti i okrutnosti prema životinjama, prenosi BBC.

Takođe je priznao po četiri tačke optužnice da je imao pristup sadržajima o zlostavljanju dece.

Na Vrhovnom sudu Severne teritorije moglo se čuti kako je ovaj 53-godišnjak snimao sebe kako muči životinje dok skoro sve nisu umrle, i potom deli te videe onlajn, pod pseudonimima.

Njegovo zlostavljanje ostalo je neprimećeno godinama, sve dok u jednom od njegovih snimaka nije pronađen trag.

Briton je uhapšen u aprilu 2022. nakon pretresa njegovog seoskog imanja, kada su pronađeni i materijali o zlostavljanju dece na njegovom laptopu.

Veliki deo detalja o Britonovim zločinima su previše uznemirujući da bi bili objavljeni, i toliko „groteskni“, da je sudija u više navrata upozoravao prisutne da napuste sudnicu.

Vaša izopačenost je van svakog poimanja“, rekao je glavni sudija Majkl Grant Britonu, prema australijskom AP.

Uključujući vreme koje je već proveo u zatvoru, Briton bi mogao da podnese zahtev za puštanje na slobodu u aprilu 2028. Takođe mu je zabranjeno da poseduje bilo koje sisare do kraja života.

Britonov advokat je tvrdio da je njegov prestup vođen retkim poremećajem koji izaziva intenzivne, atipične seksualne interese.

 Adam Briton
Adam Britonfoto: RICHARD GRANDE / AFP / Profimedia

Stručnjak za krokodile

Rođen u zapadnom Jorkširu, Briton je odrastao u Britaniji, pre nego što se preselio u Australiju pre više od 20 godina da radi sa krokodilima.

Sa doktoratom iz zoologije, izgradio je globalnu reputaciju zbog svoje stručnosti, a čak je na svom imanju ugostio i Dejvida Atenboroa dok je snimao deo svog dokumentarca Life in Cold Blood (Hladnokrvni život).

Lokalci su kazali medijima da im je izgledao kao tih, ali strastveni branilac životinja.

Ali, on je prema njima gajio „sadistički seksualni interes“, prema sudskim dokumentima.

Razgovori sa „sličnomišljenicima“ u tajnim onlajn govornicama pružili su detalje o tome kako je Briton počeo da maltretira konje kada je imao 13 godina.

Kao dete ponašao sam se sadistički prema životinjama, ali sam to potisnuo. U poslednjih nekoliko godina to se ponovo vratilo, i sad ne mogu da prestanem. Ne želim da prestanem“, napisao je on u jednoj poruci, koja je dostavljena sudu.

Najmanje deceniju, Briton je iskorištavao vlastite ljubimce i manipulisao druge vlasnike pasa da mu daju njihove.

Moji vlastiti psi su porodica i tu imam ograničenja. Ja samo jako povređujem druge pse… Nisam za njih vezan, Oni su igračke, jasno i jednostavno“, objasnio je u jednom četu na Telegramu.

Maltretirao je najmanje 42 psa, ubio njih 39, prema sudskim dokumentima u koje je uvid imao BBC. U dokumentima se samo nalaze detalji zločina koje je počinio 18 meseci pre hapšenja, ali, uprkos tome, opisani su na više od 90 strana.

Koristeći onlajn platformi Gumtree Australija, Briton je nalazio ljude koji su često nevoljno davali svoje ljubimce zbog putovanja ili radnih obaveza.

S njima bi pregovarao da preuzme starateljstvo nad životinjama, a ako bi tražili da saznaju nešto o tome kako žive njihove nekadašnji ljubimci, on bi ih lagao i slao im stare slike.

U stvarnosti, on je zlostavljao životinje u transportnom kontejneru na svom imanju, opremljenom opremom za snimanje, koji je zvao „soba za mučenje“, nakon čega bi delio snimke svojih zločina na internetu, pod pseudonimima.

Briton je i druge podučavao kako da kopiraju njegovo ponašanje i posle se otarase dokaza.

Upitan kako bi se otarasio psećih ostataka, Briton, koji je delio imanje u predgrađu Darvina sa osam krokodila, rekao je da je nekim ostacima hranio druge životinje.

Uhvaćen je nakon što je postavio na internet snimak u kojem muči najmanje osam pasa – sva sem jednog su bili štenad – koji je prosleđen anonimno policiji Severne teritorije.

Briton se obično trudio da izbegne da identifikuje sebe ili svoju lokaciju u svojim video snimcima, ali na ovom se u pozadini mogao videti svetlo-narandžasti povodac za pse iz grada Darvina.

Za nekoliko nedelja, u aprilu 2022, policija je upala na njegovo imanje i uhapsila Britona, kome je od tada određen pritvor.

Oni su zaplenili uređaje za snimanje, ostatke životinja i laptop na kome su locirali i 15 fajlova sa materijalom o zlostavljanju dece.

Bonus video:

01:02

Krisa Nota optužile dve žene za seksualno zlostavljanje

(Espreso/ N1/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.