Ovo morate da znate ako iznajmite auto u Grčkoj: Postoji starosna granica, a tu su i posebna pravila za gorivo
Grčka, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

vozači

Ovo morate da znate ako iznajmite auto u Grčkoj: Postoji starosna granica, a tu su i posebna pravila za gorivo

Pre polaska u Grčku, ukoliko se odlučite za korišćenje renta-kara, bitno je da raspolažete pravim informacijama

Objavljeno:

Zamislite da ste stigli na destinaciju iz snova, ali vam iznajmljivanje automobila postavlja prepreke. Bez obzira na to da li planirate istraživanje slikovitih plaža ili avanturistički izlet, razumevanje osnovnih pravila najma može vam uštedeti vreme, novac i frustracije.

Pre polaska u Grčku, ukoliko se odlučite za korišćenje renta-kara, bitno je da raspolažete pravim informacijama, kako o svojim pravima, tako i o onome što se po zakonu očekuje od vas.

Upravo zato, objava iz fejsbuk grupe "Grčka uživo", više je nego korisna za sve turiste iz Srbije koji se odluče na ovoj korak tokom boravka u zemlji Helena.

Šta sve moramo da znamo oko renta-kara u Grčkoj?

*Depozit pri rezervisanju automobila- služi tome da, ako klijent odustane od rezervacije, kompanija nije na gubitku, u smislu da ne stigne da iznajmi auto nekom drugom. Služi i tome da se, ako se napravi neko manje oštećenje, pokriju troškovi popravke.

Objava
Objavafoto: Printscreen/Facebook/Grčka info

*Kreditna kartica- ako je nekome nelagodno da ostavi otvorenu karticu za slučaj da se desi oštećenje, isto tako i onaj koji iznajmljuje auto ne želi da se izlaže riziku da troškovi popravke ne budu pokriveni.

*Jedan dan- iznajmljivanje automobila na jedan dan ne znači nužno 24h, bez obzira što je to logično. Mnoge kompanije imaju pravilo od nekog vremena ujutru do 19/20/21h istog dana. Zašto? Auto treba da se očisti i pripremi za sledećeg klijenta, pa ako imate 300 vozila, to bi trajalo 6 sati. Neki su fleksibilniji, neki vam učine uslugu, a neki svaki dodatni sat naplaćuju po odrešenoj tarifi. To zavisi od pravila kompanije. Da biste bili sigurni kakva su pravila, pitajte i obratite pažnju šta je napisano u ugovoru, pre nego sto potpišete.

Benzin nije uračunat u cenu

*Kilometraža- ima kompanija kod kojih je kilometraža za jedan dan ograničena, obično na 100km, pa ako uzimate auto na jedan dan, proverite i ovo. Pitajte i gledajte šta piše u ugovoru!

*Benzin- uglavnom nije uračunat u cenu iznajmljivanja vozila i najčešće je potrebno vratiti auto sa količinom benzina koja je bila označena pri preuzimanju. Manjak se obično naplaćuje, za višak nema povraćaja novca.

*Osiguranje- puno osiguranje ne znaci nužno i da su troškovi zapisnika u slučaju nezgode pokriveni, a ne znači ni da je 100% cene oštećenje pokriveno osiguranjem. Najčešće se troškovi zapisnika plaćaju posebno, jer su posebna kategorija, a puno osiguranje može da podrazumeva tzv. excess cost- sumu koju vozač plaća (ukoliko je oštećenje nastalo usled njegove odgovornosti), dok ostalo pokriva osiguranje. Pitajte i gledajte šta piše u ugovoru!

Ograničenje i za starosnu granicu

*Godine starosti- uglavnom je minimum 23 godine da bi neko dobio vozilo, mada se ne drže sve agencije ovog pravila. Neke zavisno od kategorije vozila imaju minimum 23/25/30, plus iskustvo sa takvim vozilom (obilno neki jaci motor ili ATV).

Ovo su samo neki od faktora za koje primećujem da mogu da izazovu nesporazume, verovatno ih ima još. Svakako, pitajte sve sto vam je bitno i gledajte šta potpisujete, kada iznajmljujete vozilo", napisala je Tamara Đorđević Mavromichali u svojoj objavi na stranici "Grčka uživo".

Bonus video:

04:19

CRVENO MORE JE OKIDAČ PRELIVANJA SUKOBA NA CEO SVET! Samardžija ukazao na NAJVEĆU OPASNOST PO SAD:

(Espreso/Blic/Stevica Rajčetić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.