Ovo je novi vođa Hamasa: Sinvar izabran nakon ubistva Hanijea - jedan detalj o njemu ledi krv u žilama!
Jahja Sinvar, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

PALA ODLUKA

Ovo je novi vođa Hamasa: Sinvar izabran nakon ubistva Hanijea - jedan detalj o njemu ledi krv u žilama!

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od napada na jug Izraela 7. oktobra

Objavljeno: 09:21h

Palestinski pokret Hamas, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, saopštio je u utorak da je za svog novog vođu izabrao Jahju Sinvara, svog najvišeg zvaničnika u Pojasu Gaze koji je organizovao napade 7. oktobra na Izrael.

Hamas je u saopštenju naveo da je Sinvara imenovao za novog šefa svog političkog biroa koji će zameniti Ismaila Hanijea, koji je ubijen u Iranu prošle nedelje u napadu za koji se sumnjiči Izrael.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od napada na jug Izraela 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi i oko 250 uzeto za taoce, što je pokrenulo izraelsku kampanju u Pojasu Gaze.

Jahja Sinvar
Jahja Sinvarfoto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Palestinske zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa navode da je u izraelskim napadima ubijeno skoro 40.000 ljudi.

Ko je Jahja Sinvar?

Vođa Hamasa u Pojasu Gaze Jahja Sinvar rođen je 1962. godine. Sinvar je osnivač Hamasove bezbednosne službe poznate kao Majd, koja upravlja pitanjima unutrašnje bezbednosti, istražuje osumnjičene izraelske agente i traga za oficirima izraelskih obaveštajnih i bezbednosnih službi.

Sinvar je hapšen tri puta, a nakon poslednjeg osuđen je na četiri doživotne kazne zatvora 1988. godine.

Međutim, on je bio među 1.027 palestinskih i izraelskih arapskih zatvorenika koje je Izrael oslobodio u zamenu za izraelskog vojnika kog je Hamas držao u zarobljeništvu više od pet godina.

Jahja Sinvar
Jahja Sinvarfoto: Ahmad Hasaballah / Zuma Press / Profimedia

Sinvar se vratio na svoju poziciju istaknutog lidera u Hamasu i imenovan je 2017. za šefa političkog biroa grupe u Pojasu Gaze.

SAD su 2015. uvrstile Sinvara na svoju crnu listu "međunarodnih terorista".

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

(Espreso/ Times of Israel/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.