Majka ga ostavila na rođenju, usvojile ga časne sestre: Posle 20 godina uradio DNK test o poreklu i ostao u šoku
Džon Portman, Foto: Printscreen/Twiiter/@nexta_tv

neverovatna priča

Majka ga ostavila na rođenju, usvojile ga časne sestre: Posle 20 godina uradio DNK test o poreklu i ostao u šoku

Advokat mu je rekao da će biti potreban odlazak na sud radi “izjave o očinstvu” kako bi se pravno priznali njegovi biološki roditelji

Objavljeno: 15:11h

Džon Portman, profesor veronauke na Univerzitetu Virdžinija, rođen je kao Tomas Džejms Delhanti – a za to je saznao tek pre nekoliko godina. Nije znao ni da je ime njegove majke Tereza a oca Tomas, niti da su oboje bili Irci.

Portman je rođen u Arizoni 1963.

- Moja trudna majka je bila u problemu – rekao je on, preneo je CNN.

Tereza je “nekako došla od Mineapolisa do Finiksa”, gde je srela kaluđerice Milosrdnih Sestara, religioznog reda koji je dugo bio povezan sa pomaganjem neudatim trudnicama. One su joj pronašle sobu u kući katoličkog lekara.

- Deluje da je bila srećna i da su je dobro tretirali – kaže Portman.

Kaluđerice brinule o bebi

Ali, tri dana nakon porođaja – prema pravilima reda – ona je napustila svoju bebu. Oko mesec dana kasnije se, kako deluje, vratila u Mineapolis, gde je nastavila sa svojim pređašnjim životom. Kaluđerice su se brinule o bebi oko pet-šest nedelja, nakon čega je ona usvojena.

Usvojitelji, koji nisu mogli da imaju svoje dete, preimenovali su Tomasa Džejmsa Delhantija u Džon Edvard Portman. Od ranog doba su Portmanu govorili da je usvojen. Ali, tek kad je uradio DNK test i dobio rezultate u avgustu 2019, čovek je saznao detalje svog porekla.

- Kad sam dobio rezultate nisam imao pojma šta to znači. Samo vam daju gomilu brojki i treba vam obučeni profesionalac da ih protumači. Jedina rečenica koju sam razumeo, a koja je bila na vrhu liste, jeste da sam 100% Irac. Nisam znao ni da sam jedan odsto Irac – priča Portman, kojeg je prijatelj ubedio da kontaktira “DNK detektiva”, privatnog istražitelja koji pomaže ljudima nepoznatog porekla u identifikaciji.

DNK detektiv

Na Portmanov zahtev na “Fejsbuk” grupi “DNK detektivi” javila se Dženifer Haris, profesorka engleskog na Univerzitetu Vaterlo.

- Trebalo joj je dugo vremena. Naporno je radila osam-devet dana i našla je moju majku i oca – kaže Portman.

Haris je pretražila baze DNK podataka na sajtovima poput Ancestry.com i 23andMe.com, kao i smrtovnice, cenzurisana dokumenta i stare novine. Rekla je da je bilo prilično lako da utvrdi Džonovo poreklo po majci, jer je postojala snažna podudarnost sa porodicom u Mineapolisu i uspela je da suzi potragu i identifikuje Terezu. Ali, kad je reč o očevoj strani došlo je do podudaranja sa samo jednim imenom u SAD.

Stoga je ispitala podatke o migrantima da vidi da li je neko putovao u SAD iz Irske. Našla je manifest sa popisom tereta, putnika i posade broda za Ameriku u kojima se navodi da je na brodu Tomas Ficdžerald. Otkrila je da je Tomas Ficdžerald otišao u Mineapolis koji, kako kaže, “nije bio uobičajena destinacija za irske migrante”.

- Onda sam uspela da nađem novinski članak koji ga je ponovo smestio u Mineapolis u vreme kad je Džon bio začet – rekla je Haris, dodajući da je “postalo sasvim jasno da je Džonov otac Tomas Ficdžerald”.

"Otac upoznao majku u baru hotela u Mineapolisu"

Tomas je napustio Dablin da nađe svoju sreću u SAD, kaže Portman.

- Radio je u luksuznom hotelu u Dablinu i u 25. godini migrirao u SAD. Završio je radeći u luksuznom hotelu u Mineapolisu (Radison), u čijem je baru upoznao moju majku – priča Portman.

On je kontaktirao irsku ambasadu u Vašingtonu da vidi da li može da dobije državljanstvo Irske, s obzirom da su mu oba roditelja iz te zemlje. Ali, nakon što je dobio negativan odgovor zbog nedovoljnih dokaza, kontaktirao je advokata, koji mu je rekao da možda postoji način.

Advokat mu je rekao da će biti potreban odlazak na sud radi “izjave o očinstvu” kako bi se pravno priznali njegovi biološki roditelji.

- Sudija je morao da odluči da li da odobri “izjavu o očinstvu” i uvelike se oslanjao na svedočenje Harisove – priča Portman.

Dobijanje novog pasoša

Sudija je presudio u njegovu korist. Poslao je “izjavu o očinstvu” irskoj ambasadi, koja mu je rekla da mora da je prosledi organima te zemlje na razmatranje.

- Poslao sam je u Dablin i morao da čekam godinu dana – kaže Portman.

Irska vlada je tražila od njega da uradi još jednom DNK test u njihovoj ambasadi ili konzulatu, uz prisustvo nekog sa očeve strane porodice

- Imao sam poteškoća da obezbedim saradnju jedne od mojih bioloških polusestara – rekao je Portman.

Ipak, u avgustu 2022. zvaničnik irskog Ministarstva za spoljne poslove mu je javio da su odlučili da prihvate njegov zahtev za državljanstvo.

- To je bio zaista radostan dan – kaže Portman, dodajući da je njegov novi pasoš stigao nekoliko dana kasnije poštom i da je “veoma zahvalan Irskoj”.

"Nosila je sliku svoje bebe čitav život sa sobom"

On je do sada upoznao stranu porodice sa strane biološke majke.

Tereza, koja je umrla 2019, iste godine kad je Džon uradio DNK test, udala se za udovca sa pet ćerki koji je i dalje živ. Deca njenog muža su, kaže Portman, obožavala svoju maćehu.

Portman kaže da je majčin muž znao da ona ima dete u Arizoni i da mu je rekao da je ona sa sobom čitav život nosila fotografiju svoje bebe. Takođe je saznao da su trojica od petoro Terezine braće univerzitetski profesori.

Oni su, kako je rekao, bili “prilično iznenađeni” kad su otkrili da je i sam Džon profesor.

Bonus video:

04:43

DNK analiza je sto odsto sigurna

(Espreso/Blic/Milijana Milikšić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.