Izdato upozorenje zbog ove životinje koja je viđena u Jadranskom moru:" Nikako ne pokušavajte da joj priđete"! FOTO
Krk, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube24sata.hr

ZANIMLJIVO

Izdato upozorenje zbog ove životinje koja je viđena u Jadranskom moru:" Nikako ne pokušavajte da joj priđete"! FOTO

U blizini ostrva Krk u Hrvatskoj uočen je kratkokljuni delfin

Objavljeno:

U Jadranskom moru, kod Krka, zapažen je obični kratkokljuni delfin, koji pokazuje neobično ponašanje - zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu.

"Ovu jedinku pratimo već dve godine i u dobrom je opštem stanju. Ne pokazuje spoljne znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje", poručuju iz Instituta Plavi svijet.

Ipak, postoji razlog za oprez, zbog čega su izdali upozorenje.

"Međutim, ova određena jedinka je samotni (solitarni) delfin, odvojen od ostatka svoje vrste iz nepoznatih razloga. Moramo biti svesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik, kako za delfina tako i za čoveka. Delfini nam mogu preneti brojne ozbiljne i teško izlečive bolesti - zoonoze - kao što su tuberkuloza, leptospiroza, itd. Jednako tako, ljudi tokom bliskih interakcija mogu u populaciju delfina preneti bolesti koje mogu uzrokovati uginuće velikog broja životinja. Stoga bi plivanje, s njima, a posebno dodirivanje, trebalo svakako izbegavati! Delfini su strogo zaštićene životinje i zabranjeno je njihovo uznemiravanje (pokušaj hranjenja, plivanja, dodirivanja ili proganjanja)", navodi se u upozorenju.

"Stoga vas pozivamo da: ne pokušavate da stupiti u u direktan kontakt sa delfinima, ne pokušavajte da im nudite hranu, promatrajte delfine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje i ne proganjate ih (ne približavajte se plovilom ili plivajući)", poručili su iz instituta Plavi svijet.

Bonus video:

00:15

Darko Lazic peva na automobilu

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.