Neredi zbog ubistva tri devojčice se ne smiruju danima: Neviđeni haos na ulicama Britanije (VIDEO)
Neredi u Britaniji, Foto: @TPointUK/X

NASILNI PROTESTI

Neredi zbog ubistva tri devojčice se ne smiruju danima: Neviđeni haos na ulicama Britanije (VIDEO)

Patel je istakla na platformi X da vlada i parlament sada moraju da iskoriste sva svoja ovlašćenja da zavedu red i mir

Objavljeno:

Protesti krajnje desnice i kontraprotesti aktivista protiv rasizma održani su danas u nekoliko gradova u Engleskoj i Severnoj Irskoj zbog ubistva troje dece u napadu na plesni studio u ponedeljak u Sautportu.

Protesti su održani u Belfastu, Mančesteru, Lidsu, Liverpulu, Notingemu, Halu i Stouku na Trentu, a policija je rasporedila jake snage da bi sprečila nasilje nakon što su sinoć na protestima u Sanderlendu povređena četiri policajca, preneo je Gardijan.

Neredi u kojima su sudelovale stotine ljudi koji su protestovali protiv imigranata izbili su poslednjih dana u nekoliko gradova, nakon što su se društvenim mrežama proširile lažne informacije da je osumnjičeni za krvoproliće radikalni muslimanski imigrant.

Policija je saopštila da Aksell Rudakubana (17), osumnjičeni za napad nožem na času plesa za decu u ponedeljak, rođen u glavnom gradu Velsa Kardifu, ali demonstracije protiv doseljenika i muslimana su se nastavile i pretvorile u nasilje i nerede. Tuče i nasilje izbili su i u Lidsu i Mančesteru, kao i u Liverpulu, gde su demonstranti bacali jaja, cigle, konzerve piva i dimne bombe.

Starmer: Policiji da ima punu podršku

Policija je prethodno saopštila da je uhapšeno 10 osoba na nasilnim protestima u Sanderlendu u Engleskoj, u kojima su sinoć povređena četiri policajca.

U saopštenju se navodi da će svi koji su bili umešani u nasilje prema policajcima biti kažnjeni na osnovu zakona. Ističe se da je u toku indentifikacija onih koji su učestvovali u neredima na osnovu snimaka nadzornih kamera.

Britanski premijer Kir Starmer poručio je danas policiji da ima punu podršku ministara da preduzme sve neophodne mere da ulice budu bezbedne od nasilnika koji seju mržnju tokom nasilnih protesta koji su izbili širom Velike Britanije nakon ubistva tri devojčice u Sautportu.

Portparol Dauning strita rekao je da se britanski premijer sastao sa ministrima, uključujući zamenika premijera, ministra unutrašnjih poslova, ministra pravde i ministra policije da bi razgovarali o neredima koji se dešavaju poslednjih dana u više britanskih gradova, preneo je Skaj njuz.

Uhapšeno 10 osoba

- Pravo na slobodu izražavanja i nasilni neredi koji smo videli su dve veoma različite stvari - rekao je on i dodao da "nema izgovora za nasilje bilo koje vrste".

U Mančesteru su danas izbili sukobi pristalica krajnje desnice koji su održavali protest i aktivista protiv rasizma koji su napali desničare, a policija je izdala naređenje za rasturanju tih protesta.

Policija i aktivisti za borbu protiv rasizma saopštili su da bi ovog vikenda moglo da se održi između 25 i 35 skupova. Protesni skupovi širom Engleske održavaju se nakon što je u ponedeljak u napadu nožem ubijeno troje dece u plesnom studiju u Sautportu, a osmoro dece povređeno, od kojih je petoro u kritičnom stanju.

Policija je uhapsila 17-godišnjaka osumnjičenog za napad, čiji su roditelji iz Ruande, zbog čega je došlo do rasistički motivisanih protesta. Britanska poslanica i kandidat za predsednika Konzervativne partije Priti Patel izjavila je danas da su nasilni protesti u u Sanderlendu potpuno neprihvatljivi.

Patel je istakla na platformi X da vlada i parlament sada moraju da iskoriste sva svoja ovlašćenja da zavedu red i mir.

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

(Espreso/ Agencije/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.