Odakle mu samo hrabrosti? Američki novinar uputio Putinu žestok zahtev, otkriveno šta je tražio pre pomilovanja!
Vladimir Putin, Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

SVAKA MU ČAST!

Odakle mu samo hrabrosti? Američki novinar uputio Putinu žestok zahtev, otkriveno šta je tražio pre pomilovanja!

Ističe se da je Gerškovič uputio taj "smeli zahtev" ubrzo nakon što je osuđen u julu na 16 godina zatvora

Objavljeno:

Novinar "Volstrit žurnala" (WSJ) Evan Gerškovič ostavio je poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u zvaničnoj molbi za pomilovanje, tražeći od njega intervju pre nego što je pušten iz zatvora u Rusiji, piše danas WSJ.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je danas da je Kremlj spreman da razmotri zahtev za intervju predstavnika bilo kojeg stranog medija, uključujući i Gerškoviča, prenela je agencija Interfaks.

- Svi strani mediji mogu, a mnogi od njih se obraćaju predsedniku (Ruske Federacije) sa zahtevom za intervju, mi ćemo to razmotriti, a ako predsednik smatra da je to potrebnoj, on će dati intervju - naveo je Peskov.

"Smeo" zahtev Gerškoviča

Američki list navodi da su pre nego što su napustili Rusiju u četvrtak, svi zatvorenici potpisali službeni formular u kojem je bilo prazno polje za komentare u kojem je Geršković postavio pitanje da li bi Putin pristao na intervju sa njim.

Ističe se da je Gerškovič uputio taj "smeli zahtev" ubrzo nakon što je osuđen u julu na 16 godina zatvora.

Jedna od formalnosti procesa oslobađanja zahtevala je od Gerškovića da podnese zvaničan zahtev za predsedničko pomilovanje upućen Putinu, a novinar je na dnu obrasca dodao zahtev za intervju.

Najveća razmena zatvorenika od Hladnog rata

Bivši američki marinac Pol Vilan, reporter "Volstrit žurnala" Evan Gerškovič i rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa vratili su se u SAD u okviru razmene zatvorenika sa Rusijom, a njih troje pozdravili su američki predsednik Bajden i potpredsednica Kamala Haris u bazi Endruz u blizini Vašingtona, preneli su američki mediji.

Oni su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od hladnog rata i u kojoj je predsednik Bajden direktno učestvovao, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

1 / 3 Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / Profimedia

Bajden je istakao da je sporazum o njihovom oslobađanju "podvig diplomatije i prijateljstva".

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaze o pomilovanju građana razmenjenih iz Rusije, uključujući američkog marinca i novinara, Pola Vilana i Evana Gerškoviča.

U kontroverznom suđenju za navodnu špijunažu, američki reporter Gerškovič osuđen je u julu na 16 godina strogog zatvora u Rusiji. Tužilaštvo je tražilo 18 godina zatvora.

Gerškovič, 32-godišnji američki reporter, uhapšen je u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koje je protiv njega iznela ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

Evan Gerškovič
Evan Gerškovičfoto: EPA-EFE/STRINGER

Kako se navodi u optužnici, Gerškovič je prikupljao informacije o fabrici oružja Uralvagonzavod u ime CIA.

Vilan je osuđen u junu 2020. godine na 16 godina zatvora zbog navodne špijunaže, a na kraju je odslužio pet.

Kurmaševu, dvojnu državljanku SAD i Rusije, uhapsile su ruske vlasti 2023. godine jer se nije registrovala kao strani agent.

Bonus video:

03:23

RUSIJA KORISTI STRATEGIJU ZAPADA - SMENA ŠOJGUA PRAVI POTEZ?! Miletić tvrdi: Traže OGROMNI NOVAC zaglavljen od pre skoro 20 godina

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.