Izraelci objavili snimak napada u kom je likvidiran vođa Hamasa! Bio jedan od moćnijih, sejao strah i trepet! VIDEO
Napad na Kan Junis na jugu Gaze, 13. jul 2024. godine, Foto: Printscreen/ CNN

GONILI GA GODINAMA

Izraelci objavili snimak napada u kom je likvidiran vođa Hamasa! Bio jedan od moćnijih, sejao strah i trepet! VIDEO

Preko 90 osoba, uključujući raseljene civile, ubijeno je u napadu, rekli su tada zdravstveni zvaničnici Gaze

Objavljeno:

Izraelska vojska (IDF) je juče potvrdila da je vođa Hamasa Mohamed Deif ubijen 13. jula u vazdušnom napadu u Pojasu Gaze.

Izrael je u napadu 13. jula pogodio kompleks na periferiji Kan Junisa na jugu Gaze, ali nije bilo potvrde da je sam Mohamed Deif ubijen. Preko 90 osoba, uključujući raseljene civile, ubijeno je u napadu, rekli su tada zdravstveni zvaničnici Gaze.

Izraelska vojska je u saopštenju od juče rekla da se "nakon obaveštajne procene može potvrditi da je Mohamed Deif eliminisan u napadu".

"IDF (Izraelske odbrambene snage) saopštava da su 13. jula 2024. godine borbeni avioni ID napali područje Kan Junisa, a nakon obaveštajne procene može se potvrditi da je Mohamed Deif eliminisan u napadu“, stoji u saopštenju vojske.

Danas je IDF objavio video simak napada u Kan Junisu u Gazi, u kojem je eliminisan jedan od ključnih figura Hamasa - Mohamed Deif.

Ko je bio Mohamed Deif?

Mohamed Deif je predvodio Brigade Iz Al Din al Kasam, vojnu granu pokreta Hamas. On je misteriozna figura koja je Palestincima poznata kao "mastemind", a izraelcima kao "mačka sa devet života".

Izraelske vlasti su Deifa zatvorile 1989. godine, nakon čega je formirao Brigade Al Kasam sa ciljem da zarobi izraelske vojnike. Nakon puštanja na slobodu, pomogao je u izgradnji tunela koji su omogućili borcima Hamasa da uđu u Izrael iz Gaze.

Mohamed Deif je bio jedan od najtraženijih ljudi u Izraelu, optužen za planiranje i nadgledanje bombaških napada na autobuse u kojima je ubijeno desetine Izraelaca 1996. godine i za umešanost u hvatanje i ubistvo tri izraelska vojnika sredinom devedesetih.

Izrael ga je zatvorio 2000. godine, ali je on pobegao na početku druge palestinske pobune ili intifade.

 Mohamed Deif
Mohamed Deiffoto: HO / AFP / Profimedia

Od tada je za sobom ostavio malo traga. Poznate su tri njegove slike: jedna je datirana, na drugoj je maskiran, a treća je njegova senka.

Najozbiljniji pokušaj likvidacije Mohameda odigrao se 2002. godine: Deif je preživeo, ali je izgubio jedno oko. Izrael kaže da je izgubio i stopalo i ruku i da ima poteškoće u govoru.

Izraelske snage bezbednosti ponovo nisu uspele da ubiju Deifa tokom napada na Pojas Gaze 2014. godine, ali su ubile njegovu ženu i dvoje dece.

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

(Espreso/ T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.