Vatrena stihija okovala region, bukte požari širom Balkana: Ovo je trenutna situacija, evo gde je najkritičnije!
Gašenje požara, Foto: EPA/GIOTA LOTSARI

DRAMA

Vatrena stihija okovala region, bukte požari širom Balkana: Ovo je trenutna situacija, evo gde je najkritičnije!

Visoke temperature izazvale su požare širom Balkana i drugde u južnoj Evropi na vrhuncu letnje turističke sezone

Objavljeno:

Hrvatska i Severna Makedonija nastavile su danas borbu protiv šumskih požara izazvanih visokim temperaturama, jakim vetrom i višenedeljnim sušama.

Vatrogasni savez Hrvatske saopštio je da su poslednja 24 časa najzahtevniji i najteži dan do sada te da su morali da obave 100 intervencija u kojima je učestvovalo više od 1.000 vatrogasaca i 20 vatrogasnih aviona.

U međuvremenu, u Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata izbilo ukupno 66 šumskih požara, saopštile su tamošnje vlasti u sredu, što je izazvalo pozive međunarodne zajednice za pomoć i sugestije da će tražiti pomoć i od NATO-a.

Najteži incident u Hrvatskoj se desio tokom noći u blizini malog priobalnog mesta Tučepi gde je povređen jedan vatrogasac. Jak vetar koji je duvao tokom cele noći otežavao je suzbijanje razbuktalog požara koji se protezao nekoliko kilometara.

Hrvatski javni servis HRT izvestio je da su stanovnici tog područja prošli besanu noć, da su neki morali da napuste svoje domove i da je došlo do nestanka struje, a čulo se i nekoliko eksplozija, najverovatnije zapaljenih kanistera sa gasom.

Požar je tokom dana stavljen pod kontrolu ali su sve snage za vanredne situacije i dalje u pripravnosti.

U blizini grada Šibenika vatrogasci su se borili da spreče da vatra zahvati Nacionalni park Krka, glavnu turističku destinaciju i rezervat prirode poznat po svojim zapanjujućim vodopadima.

Park je danas uspešno otvoren za posetioce i zahvalio se vatrogascima i stanovnicima na pomoći u odbrani od vatrene stihije.

Visoke temperature izazvale su požare širom Balkana i drugde u južnoj Evropi na vrhuncu letnje turističke sezone. Zemlje poput Severne Makedonije, Bugarske i Albanije tražile su pomoć iz inostranstva.

Šef centra za hitne slučajeve Severne Makedonije Stojanče Angelov rekao je da bi vlada trebalo da zatraži pomoć NATO-a, ako se situacija dodatno pogorša, nakon što je juče zatražila pomoć Evropske unije.

"U ovom trenutku nema potrebe, ali bi pomoć mogla biti potrebna kasnije danas", rekao je Angelov.

Veliki požari u delovima Severne Makedonije zahvatili su veliki broj kuća zbog čega su neki stanovnici morali da se evakuišu a jedna osoba izgubila je život u selu 60 kilometara istočno od Skoplja.

Stručnjaci kažu da su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom donele nepredvidive vremenske promene, oluje i toplotne talase.

Bonus video:

00:26

Vatrogasci gase požar

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.