Sramota koliko para ima kralj Čarls, čist bezobrazluk: Pliva u lovi, cifre zbunjujuće! Još mu i "gajbu" renoviraju!
Koliko para ima Kralj Čarls?, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

neverica

Sramota koliko para ima kralj Čarls, čist bezobrazluk: Pliva u lovi, cifre zbunjujuće! Još mu i "gajbu" renoviraju!

Godišnji računi Bakingemske palate, koji pokrivaju prvu punu finansijsku godinu kraljeve vladavine, objavljeni su u sredu

Objavljeno:

Britanskom kralju Čarlsu i kraljevskoj porodici planira se povećanje plate od 45 miliona funti (58 miliona dolara).

Rast profita od Krunskog imanja na 1,1 milijardu funti znači da će grant suverena koji finansiraju poreski obveznici, a koji podržava zvanične dužnosti monarhije, skočiti za 53 odsto.

Sredstva će se uvećati sa 86,3 miliona funti u 2024/2025. na 132 miliona funti u 2025/2026.

Zvaničnici su rekli da će povećanje biti iskorišćeno za finansiranje završnih faza desetogodišnjeg renoviranja Bakingemske palate vrednog 369 miliona funti.

Bakingemska palata
Bakingemska palatafoto: Claudio Divizia / Panthermedia / Profimedia

Povećanje će biti razmotreno kroz zakon u 2026/27. kako bi se finansiranje kraljevske porodice zadržalo na "prikladnijem" nivou, rekao je portparol Palate.

Godišnji računi Bakingemske palate, koji pokrivaju prvu punu finansijsku godinu kraljeve vladavine, objavljeni su u sredu nakon što su odloženi mesec dana zbog opštih izbora, a otkriveno je i koliko zarađuje prestolonaslednik - princ Vilijam.

Pregled kraljevskih finansija, od 1. aprila 2023. do 31. marta 2024, pokriva mesece nakon što je kralju i princezi od Velsa dijagnostikovali karcinome, pri čemu su oboje od januara nadalje bili udaljeni od javnih dužnosti.

Ali izveštaji obuhvataju i vreme proslave, sa krunisanjem i svečanostima kojima je proslavljeno krunisanje kralja i kraljice u maju prošle godine.

Izveštaj o suverenom grantu otkrio je da će kraljevsko domaćinstvo dobiti dva nova helikoptera 2024-25. koja će zameniti helikoptere stare 15 godina koje su do sada koristili.

Kralj Čarls
Kralj Čarlsfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Zvanični putni troškovi za monarhiju su neznatno porasli za 0,3 miliona funti sa 3,9 miliona funti na 4,2 miliona funti.

Finansiranje monarhije je prošle godine promenjeno sa 25 na 12 odsto neto profita Krunskog imanja zbog sve većeg prihoda koji se očekuje od novih ugovora o vetroparku. Kralj je tražio da se profit od vetroparka iskoristi za šire javno dobro.

Da je formula od 25 procenata nastavljena, monarhija bi umesto toga dobila 275 miliona funti u 2025/26. Sa novom formulom, 143 miliona funti biće preusmereno za šire dobro nacije.

Bonus video:

20:52

POPODNEVNI DNEVNIK 28.06.2024

(Espreso/24sedam/Vladimir Tanasković/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.