Ovo je najmoćniji pasoš na svetu! Iznenadićete se kad vidite koja država je u pitanju, mnogi ovo neće očekivati
Pasoš, Foto: Michael Bihlmayer / imago stock&people / Profimedia

NAJMOĆNIJI PUTNI DOKUMENT

Ovo je najmoćniji pasoš na svetu! Iznenadićete se kad vidite koja država je u pitanju, mnogi ovo neće očekivati

Australija i Portugal dele peto mesto (189 destinacija), dok su SAD pale na osmo mesto, sa bezviznim pristupom za skromnih 186 destinacija

Objavljeno:

Singapurski pasoš upravo je proglašen za najmoćniji putni dokument na svetu u kvartalnoj rang listi pasoša sa najvećim međunarodnim uticajem.

Sledeći pasoši koji će se približiti svetskoj popularnosti Singapura su pasoši Japana, Nemačke, Francuske, Italije i Španije, koji zajedno zauzimaju drugo mesto i čiji građani mogu uživati u putovanju bez viza na 192 destinacije.

Zatim, na trećem mestu na rang listi, slede Južna Koreja, Švedska, Finska, Austrija, Irska, Luksemburg i Holandija, koje sve imaju privilegiju odlaska do 191 destinacije.

Velika Britanija, koja je držala prvo mesto zajedno sa Sjedinjenim Državama, nalazi se na četvrtom mestu (190 destinacija), pored Novog Zelanda, Norveške, Belgije, Danske i Švajcarske.

Australija i Portugal dele peto mesto (189 destinacija), dok su SAD pale na osmo mesto, sa bezviznim pristupom za skromnih 186 destinacija.

Avganistan je dugo bio rangiran kao najslabiji pasoš na svetu prema indeksu, ali sada njegovi građani mogu da putuju samo u 26 zemalja bez vize - što je najniži rezultat zabeležen u istoriji indeksa od skoro dve decenije.

Kristijan Kelin, predsednik kompanije Henlei & Partners, rekao je u saopštenju: "Globalni prosečan broj destinacija kojima putnici mogu pristupiti bez viza se skoro udvostručio sa 58 u 2006. na 111 u 2024. Međutim, globalni jaz u mobilnosti između onih na vrhu i dnu indeksa su sada širi nego što su ikada bili.

Najmoćniji pasoši za 2024

1. Singapur (195 destinacija) 2. Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Španija (192) 3. Austrija, Finska, Irska, Luksemburg, Holandija, Južna Koreja, Švedska (191) 4. Belgija, Danska, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo (190) 5. Australija, Portugal (189) 6. Grčka, Poljska (188) 7. Kanada, Češka, Mađarska, Malta (187) 8. Sjedinjene Američke Države (186) 9. Estonija, Litvanija, Ujedinjeni Arapski Emirati (185) 10. Island, Letonija, Slovačka, Slovenija (184)

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso/ Mondo/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.