Da li ste nekad posetili "Oko sveta"? Nalazi se u komšiluku i oaza je, pogledajte samo ovu boju vode! (FOTO)
Glavaš, Foto: Dalibor Brlek / Alamy / Alamy / Profimedia

PRELEPO

Da li ste nekad posetili "Oko sveta"? Nalazi se u komšiluku i oaza je, pogledajte samo ovu boju vode! (FOTO)

Najlepši izvor reke Cetine stekao je svetsku slavu, a nalazi se u Hrvatskoj

Objavljeno:

Ako tragate za mestom koje broji najviše fotografija ili želite da ove sezone imate najlepšu fotografiju na svom profilu, onda bi trebalo da posetite izvor reke Cetine.

Zove se Glavaš ili Veliko vrilo i nalazi se u Hrvatskoj, a popularno ga zovu "oko sveta". Stekao je svetsku slavu, a sve zbog zadivljujućeg jezera koji neretko poprima tirkiznu boju. Ova lokacija, okružena planinskim lancima i netaknutim prirodnim lepotama, predstavlja jedno od najimpresivnijih izvora reke Cetine.

Veliko Vrilo je mesto koje oduzima dah svojom prirodnom lepotom. Izvor reke Cetine izlazi iz dubokog podzemnog jezera koje se nalazi na nadmorskoj visini od 385 metara. Kristalno čista voda, okružena bujnim zelenilom i strmim stenama, pruža posetiocima jedinstven prizor. Ova prirodna oaza savršeno je mesto za opuštanje i uživanje u tišini i miru koje nudi. Upravo zato privlači brojne posetioce i to iz celog sveta.

Brojna naselja se snabdevaju plitkom vodom sa ovog izvora, pa je kupanje zabranjeno. Kada je reč o temperaturi vode u najtoplijim meseci, nikad ne prelazi 10 stepeni. Još uvek nije poznato koliko je tačno Glavaš dubok, ali mnogi pretpostavljaju da doseže dubinu od čak 115 metara. Istraživali su ga ronioci, naročito jer zbog prozirne vode deluje da lako možete da stignete do dna.

Okolne planine i šumski putevi pružaju izvrsne mogućnosti za planinarenje i pešačenje. Staze su dobro označene i prilagođene različitim nivoima fizičke spremnosti, pa posetiocima omogućuju da istraže netaknutu prirodu i uživaju u panoramskim pogledima. Reka Cetina je poznata po svom bogatom ribljem fondu, što je čini idealnim mestom za ribolovce. Ljubitelji ovog sporta mogu da provedu sate u tišini, okruženi prirodnom lepotom, dok čekaju ulov.

Veliko Vrilo je raj za ljubitelje fotografije i posmatrače ptica. Ovde možete da snimite spektakularne fotografije pejzaža, flore i faune koja obiluje u ovom području. U blizini izvora nalaze se uređena mesta za odmor, gde možete da uživate u obroku na otvorenom, okruženi prirodom.

Osim prirodnih lepota, Veliko Vrilo ima i bogatu kulturnu baštinu. U blizini se nalaze istorijske znamenitosti poput srednjovekovne tvrđave Glavaš (Dinarić), koja pruža uvid u prošlost ovog kraja. Lokalna zajednica održava tradicionalne manifestacije i običaje, a posetiocima daje priliku da dožive autentičnu kulturu i gostoprimstvo ovog područja.

Bonus video:

01:48

PRIRODA JE PRAVO MESTO ZA RAZVOJ DECE Dubaić: Obavljamo aktivnosti koje utiču na EDUKACIJU. Deca su danas udaljena od prirode

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.