Vang Ji: Kina predložila pristup u tri koraka za rešavanje palestinskog problema
Vang Ji, Foto: Kineska medijska grupa

Kina

Vang Ji: Kina predložila pristup u tri koraka za rešavanje palestinskog problema

Vang je to rekao tokom učešća na ceremoniji zatvaranja dijaloga o pomirenju među palestinskim strankama

Objavljeno:

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u utorak da je Kina predložila pristup u tri koraka za rešavanje palestinskog problema.

Vang je to rekao tokom učešća na ceremoniji zatvaranja dijaloga o pomirenju među palestinskim strankama i potpisivanju deklaracije o prekidu podela i jačanju jedinstva 14 palestinskih stranaka.

Napominjući da je palestinsko pitanje glavni problem na Bliskom istoku, Vang je rekao da Kina ne traži sopstvene interese u vezi sa palestinskim pitanjem, i da je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala palestinsku oslobodilačku organizaciju i državu Palestinu. Kina je takođe uvek snažno podržavala palestinski narod u obnavljanju njegovih zakonskih nacionalnih prava, dodao je on.

Vang je rekao da sukob u Gazi i dalje traje, a njegovi neželjeni efekti se šire. Prvi korak ovog pristupa je promovisanje sveobuhvatnog, trajnog i održivog prekida vatre u Pojasu Gaze što pre i obezbeđivanje pristupa humanitarnoj pomoći. Međunarodna zajednica treba da se ujedini po pitanju prekida vatre.

Drugi korak je pridržavanje principa „Palestinci upravljaju Palestinom“ i zajednički rad na promovisanju posleratne uprave u Gazi. Međunarodna zajednica treba da podrži palestinske stranke u formiranju privremene vlade, na osnovu nacionalnog konsenzusa za efikasno upravljanje Gazom i Zapadnom obalom.

Treći korak je promovisanje Palestine u punopravnu članicu Ujedinjenih nacija i nastavak sprovođenja odluke o stvaranju dve države.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.