Horor! Dve bebe umrle na istoj klinici za nedelju dana: Medicinske sestre im davale pogrešan lek!
Beba, ilustracija, Foto: Profimedia

kraj života za sve

Horor! Dve bebe umrle na istoj klinici za nedelju dana: Medicinske sestre im davale pogrešan lek!

Dve prevremeno rođene bebe umrle su u roku od nekoliko nedelja jedna za drugom zbog zanemarivanja radnika bolnice u Londonu, utvrdila je porota.

Objavljeno:

Sud mrtvozornika u Vestminsteru došao je do zaključka da su obe bebe, Elena Ali i Sani Parker-Propst, 2020. godine dobile natrijum nitrit umesto natrijum bikarbonata dok su bile pod okriljem bolnice u Čelsiju i bolnici Vestminster.

"Izvinjavamo se bezrezervno zbog propusta u nezi koja je pružena Eleni i Sunniju", rekla je Lesli Vots, izvršni direktor Fondacije NHS fondacije Čelsija and Vestminster bolnice.

"Odmah smo preduzeli mere kako bismo sprečili da se takvi tragični incidenti ponovo dogode", dodala je Lesli.

Elena Ali je prevremeno rođena 16. aprila 2020. godine i njeno stanje je ocenjeno kao umereno. Dva dana kasnije, rutinsko praćenje otkrilo je da ima previše kiseline u krvi, poznato kao metabolička acidoza. Prepisana joj je infuzija natrijum bikarbonata, ali joj je umesto toga data infuzija natrijum nitrita. Umrla je istog dana.

Sani Parker-Propst je prevremeno rođena dve nedelje kasnije, tačnije 30. aprila, i prebačena je u jedinicu intenzivne nege novorođenčadi (NICU) na kontinuiranu negu. Takođe, beba je po rođenju dobila istu terapiju zbog metaboličke acidoze, ali mu je greškom data infuzija natrijum nitrita. Dečak je preminuo 9. maja.

Mrtvozornik je rekao da je glavni farmaceut bolnice priznao da je došlo do "potpunog" propusta u apoteci, što je dovelo do toga da je umesto natrijum bikarbonata dat natrijum nitrit.

Interna istraga u apoteci nije uspela da identifikuje ko je izdao pogrešan lek, rečeno je u istrazi, piše BBC.

Koordinatorka neonatalne medicinske sestre u istrazi je rekla da je znala za politiku provere bočica tako što će ih uzeti i pogledati u visini očiju - ali da to nije uradila. Priznala je da bi, da je to uradila, mogla da vidi da je u stvari natrijum nitrit.

"Bilo je tako šokantno kada je Elena umrla, rekli su nam da je to bilo zato što je baš rano rođena", rekla je Elenina majka Selena Ali kojoj je tek kroz dve nedelje saopštena prava istina - da je došlo do greške u "leku koji je dat bebi".

Sanijeva majka Kerstin Propst kaže da nije mogla da veruje da se ovo desilo njihovim bebama.

"To je šokantno, posebno takva velika bolnica, još dvaput, tera vas da pomislite koliko se još stvari dešava kojih niko nije svestan", dodala je Kerstin.

Porodična advokatica Frankie Rhodes rekao je da će presuda, kako se svi nadaju, zaokružiti priču, ali je i istakao da je "ogromna količina grešaka medicinskih sestara koje su uključene u brigu o obe bebe".

"Šokantno je da su ove prevremeno rođene bebe, neke od najugroženijih u društvu, bile izložene riziku. I Elena i Sani su bespotrebno izgubile živote jer medicinske sestre nisu obavile osnovni posao u okviru neonatalne nege", objašnjava advokatica.

Bonus video:

04:33

KLJUČAN FAKTOR BAJEDNOVOG POVLAČENJA JE PRITISAK FINANSIJERA KAMPANJE Sukob mišljenja uživo u studiju o potezima Bajdena

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.