DONALD TRAMP ILI KAMALA HARIS: Šta očekuju u EU, kome priželjkuju pobedu, a kome poraz?
Silvija Slamnig, Foto: Promo

usijanje

DONALD TRAMP ILI KAMALA HARIS: Šta očekuju u EU, kome priželjkuju pobedu, a kome poraz?

Razvoj situacije se pažljivo prati i iz Evrope

Objavljeno:

Predsednik SAD Džozef Bajden je 5. jula u intervjuu za ABC veoma samouvereno rekao:,,Samo svemogući Gospod bi mogao da me ubedi da odstupim od kandidature".

Dve nedelje posle toga stiže saopštenje u kom iznosi povlačenje i za kandidata predlaže svoju potpredsednicu Kamalu Haris. Samo nekoliko dana posle ovog dramtičnog zaokreta, Kamala Haris objavljuje da je obezbedila podršku sa više od 2.500 delegata i da je sasvim izvesno da do 7. avgusta demokrate virtuelno izglasaju kandidata.

U predsedničku trku kreće ambiciozno, "da kao dobra javna tužiteljka savlada Trampa koji je primer prestupnika sa kojima je radila", ali i "da potpuno ujedini svoju stranku". Za istorijski kratku kampanju, prikupljen je ogroman budžet, nasleđen od Bajdena 96 miliona dolara i za prva 24 sata obogaćen sa još 81 milion dolara, što je najviše ikada prikupljeno za tako kratko vreme. S druge strane, Tramp se ne plaši, tvrdi da je: "Bajden bio najgori predsednik u istoriji, ali da će Kamalu pobediti još lakše od doskorašnjeg rivala".

Razvoj situacije se pažljivo prati i iz Evrope, nižu se različite reakcije i nameće se pitanje: Šta očekuju u EU, kome priželjkuju pobedu, a kome poraz? Kako će se na EU, ali i naš region odraziti promene u SAD? I šta se sve može desiti u naredna 104 dana, ako je za samo 10 došlo do atentata, Bajdenove korone, povlačenja, novog kandiata. Biće da je sve tek počelo. Gosti Usijanja: Zoran Vuletić, predsednik Gradjansko demokratskog foruma Mirko Škrbić, Institut za javnu diplomatiju Nikola Jović, politikolog

(Espreso/Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.