Crno na belo: Ovo su 2 scenarija u slučaju povlačenja Bajdena iz trke za predsednika
Džo Bajden, Foto: Profimedia

nekoliko mogućih scenarija

Crno na belo: Ovo su 2 scenarija u slučaju povlačenja Bajdena iz trke za predsednika

Ovo su 2 scenarija ukoliko odustane od trke za predsednika SAD

Objavljeno: 23:24h

Glas Amerike objavio je koji su mogući scenariji ukoliko demokratski predsednički kandidat Džo Bajden odustane od trke, s obzirom da sve više velikih donatora ima dilemu da li da nastavi da finansira kampanju Džoa Bajdena, a raste i broj demokrata koji pozivaju aktuelnog predsednika da povuče svoju kandidaturu.

Juče je iz Bajdenove kampanje poručeno da on ostaje u trci a, kako je navedeno, ukoliko se povuče, demokrate moraju brzo da odluče o narednim koracima.

 Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

Jedan od scenarija bi bio da Džo Bajden na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji krajem avgusta u Čikagu, podrži alternativnog kandidata i da od delegata traži da glasove koje su namenili njemu preusmere na drugog. Skoro svih 3.896 delegata svoje glasove je namenilo Bajdenu.

Kamala Haris jedna od opcija

Prva u redu da nasledi predsednika je njegova potpredsednica Kamala Haris.

Kamala Haris
Kamala Harisfoto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

- Taj izbor bi imao smisla i finansijski, jer pravila nalažu da Haris može da potroši novac iz kampanje namenjene Bajdenu, a sredstva iznose oko 91 milion dolara, prema poslednjem izveštaju iz juna -piše Glas Amerike.

Drugi scenario jeste da stranka može da održi otvorenu konvenciju i odabere nekog od kandidata - među kojima su i guverner Kalifornije Gevin Njusom, guverner Pensilvanije Džoš Šapiro ili guvernerka Mičigena Grečen Vitmer. Taj scenario, ističe Glas Amerike, bio bi "turbulentan proces koji bi izazvao podele".

- Nominovanje nekog drugog umesto Kamale Haris razbesnelo bi crnkinje - koje su jedan od ključnih stubova podrške demokratama - navedeno je.

Moguće podele u stranci

- Ukoliko bi Bajden odstupio, demokrate bi brzo morale da odluče ko će ga zameniti i ko može da dobije izbore, I to mora da bude ista osoba, a pitanje je da li mogu to da izvedu u narednih mesec dana - rekao je za Glas Amerike Lari Sabato iz Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

Demokrate moraju da odluče i ko bi bio kandidat za potpredsednika - što opet može da izazove podele u stranci.

Bajden je trenutno u izolaciji, jer se leči od koronavirusa.

Bonus video:

00:52

TRAMP ĆE SE PONAŠATI KAO ZORO OSVETNIK, NAJAVIO NAPAD NA VAŠINGTONSKU MOČVARU Jakšić: Pominje se Bajden i njegova porodica

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.