Šta je CrowdStrike i kako je uspeo da zamrzne svet? Milioni pogođeni globalnim kvarom, zbog jedne greške puklo sve!
CrowdStrike, Foto: Rafael Henrique/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

HAOS ŠIROM PLANETE

Šta je CrowdStrike i kako je uspeo da zamrzne svet? Milioni pogođeni globalnim kvarom, zbog jedne greške puklo sve!

CrowdStrike je brzo reagovao identifikovanjem problema i poništavanjem problematičnog ažuriranja

Objavljeno: 13:31h

Ažuriranje CrowdStrike Falcon softvera za sajber bezbednost izazvalo je danas globalne probleme. Mnoge kompanije koje koriste ovaj softver suočile su se sa pojavom plavog ekrana smrti (BSOD) na Windows uređajima, što je onemogućilo pristup sistemima.

Problem je pogodio različite sektore, uključujući banke, supermarkete, avioprevoznike i državne agencije. Čak je i Microsoft bio pogođen, jer se CrowdStrike Falcon Sensor koristi na mnogim njihovim Windows sistemima. Procenjuje se da su milioni korisnika širom sveta bili pogođeni ovim kvarom.

CrowdStrike je brzo reagovao identifikovanjem problema i poništavanjem problematičnog ažuriranja. Takođe su izdata uputstva kompanijama o načinu rešavanja problema. CrowdStrike je uputio izvinjenje za neprilike koje je kvar izazvao.

Kompanija je izjavila da ne veruje da je kvar bio uzrokovan sajber napadom, već da se radi o softverskoj grešci u ažuriranju. Ukoliko koristite CrowdStrike Falcon i imate problema sa sistemom, preporučuje se kontaktiranje CrowdStrike podrške ili poništavanje problematičnog ažuriranja. Detaljne informacije o rešavanju problema možete pronaći na CrowdStrike veb stranici.

1 / 7 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

CrowdStrike Falcon nije deo svakog Windowsa, već je opcioni softver za kibernetičku bezbednost koji se instalira na Windows uređaje. Mnoge kompanije koriste Falcon kako bi zaštitile svoje mreže i podatke od sajber napada. Softver nudi funkcije kao što su zaštita od malvera, zaštita od ransomware-a, zaštita od napada na dan nula i upravljanje identitetom i pristupom.

Bonus video:

02:38

NUDE SE DA POPRAVE KVAR NA RAČUNARU, A ONDA VAS POKRADU! Stručnjaci upozoravaju na lažne kol centre i njihove PODMUKLE METODE

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.