Svi detalji atentata na Trampa koji su do sada poznati! Evo ko je napadač, čime je i odakle pucao (VIDEO)
Atentat u Pensilvaniji, Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

užas u pensilvaniji

Svi detalji atentata na Trampa koji su do sada poznati! Evo ko je napadač, čime je i odakle pucao (VIDEO)

Osumnjičeni napadač je ispalio više hitaca prema bini na kojoj je bio Donald Tramp tokom mitinga

Objavljeno:

Donald Tramp, bivši predsednik SAD, ranjen je u subotu popodne na predizbornom skupu u ruralnom delu Pensilvanije kada ga je atentator ranio metkom u gornji deo desnog uveta. Napadača su potom ubili snajperisti Tajne službe, a pod još nerazjašnjenim okolnostima poginula je još jedna osoba, posetilac predizbornog skupa, dok su još dve osobe teško povređene.

Donald Tramp se posle napada oglasio i rekao da ga je ranjen u desno uvo i da je bilo mnogo krvi. On je rekao da se oseća dobro, a to je potvrdio i njegov sin Donald Tramp Mlađi, s kojim je razgovarao telefonom odmah posle pucnjave.

Tramp: "Osetio sam metak kroz kožu"

- Ono što je najvažnije, želim da izrazim saučešće porodici poginulog na mitingu, kao i porodici još jedne osobe koja je teško povređena. Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o strelcu, koji je sada mrtav. Pogođen sam metkom koji mi je probio gornji deo desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu u tome što sam čuo fijuk, pucnje i odmah osetio kako metak probija kožu. Bilo je mnogo krvarenja, pa sam tada shvatio šta se dešava. Bože blagoslovi Ameriku - rekao je Tramp.

Pao iza govornice

Napad na Donalda Trampa dogodio se oko 18.15 časova po lokalnom vremenu. Osumnjičeni napadač je ispalio više hitaca prema bini na kojoj je bio Donald Tramp tokom mitinga. Kada su se začuli pucnji, Donald Tramp se uhvatio za uvo, a zatim pao iza govornice, nakon čega su agenti Tajne službe prišli i sklonili ga sa bine.

Donald Tramp je pre ulaska u automobil podigao pesnicu kako bi svojim pristalicama pokazao da nije ozbiljno povređen.

Ko je napadač i iz koje puške je pucao

Napadač je identifikovan kao Tomas Metju Kruks i ima oko 20 godina i iz Pensilvanije je. Ono što se zna je da je bio na obližnjem krovu, odakle je pucao iz poluautomatske puške AR-15.

Čovek koji je posmatrao pokušaj ubistva Donalda Trampa otkrio je da je upozorio agente Tajne službe na naoružanog čoveka na obližnjem krovu nekoliko minuta pre nego što su odjeknuli pucnji.

Zapanjeni svedok, nazvan samo kao Greg, rekao je za Bi-Bi-Si da je video kako se potencijalni atentator popeo na vrh zgrade ispred mitinga u Batleru, u Pensilvaniji, i da je bio zbunjen nedostatkom akcije agenata.

Kako je ubijen napadač

Napadača su ubili pripadnici snajperskog tima Tajne službe. Na društvenim mrežama se pojavio i video snimak na kojem se navodno vidi kako policija odnosi telo ubijenog napadača. Slučaj je okarakterisan kao pokušaj ubistva Donalda Trampa, a preuzeo ga je FBI.

Ranjen nećak republikanca Ronija Džeksona

Kako je preneo Politiko, u pucnjavi je ranjen nećak kongresmena republikanaca iz Teksasa Ronija Džeksona.

- Metak mu je zakačio vrat i krvario je - rekao je Džekson za Skaj njuz, dodajući da je njegov nećak sedeo iza Trampa.

Lekar Hitne pomoći reanimirao povređenog

Lekar hitne pomoći na predizbornom skupu Donalda Trampa otkrio je kako je pokušao da reanimira ranjenog posetioca posle atentata.

- Čuo sam pucnje. Mislio sam da se radi o petardama. Neko je iz mase vrištao: "Upucan je, upucan je". Video sam čoveka kom je košulja bila poprskana krvlju. Probio sam se i rekao da sam lekar hitne pomoć i da mi dopusti mi da ti pomognem. Momak je ležao zaglavljen između klupa i pogođen u glavu. Krvi je bilo svuda i komadića mozga. Preuzeo sam ga i doveo ljude koji su bili stvarno od koristi i započeo reanimaciju srca - rekao je on za CBS njuz.

Bajdenova reakcija

Posle napada na Donalda Trampa oglasio se i predsednik SAD Džo Bajden, koji je rekao da svi moraju da osude političko nasilje.

- Pokušao sam da dođem do Donalda Trampa. On je sa svojim doktorima. Očigledno, dobro je. Planiram da razgovaram sa njim uskoro, nadam se preko telefona - izjavio je Bajden nakon pucnjave.

Kako je dalje naveo Džo Bajden, "ne zna dovoljno, jer misli jedno, ali mu fale činjenice".

- Suština je da je Trampov miting trebao da se sprovede mirno, bez ikakvih problema. Ali ideja da u Americi postoji političko nasilje ili nasilje kao što je ovo, jednostavno je nečuveno. Svi to moraju osuditi. Ne znam dovoljno da li je ovo pokušaj atentata - dodao je Džo Bajden i spomenuo da čega dodatne informacije.

Rojeters je jutros izvestio da su Donald Tramp i Džo Bajden razgovarali posle atentata, ali detalji nisu poznati.

Bonus video:

02:31

DETALJI TV DUEALA BAJDENA I TRAMPA! Stručnjaci analiziraju: Ovim gestom su PODCENILI američke birače, vređanje bez argumenata!

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.