Srušio se putnički avion kod Moskve: Ogromna buktinja širi se nebom, ima poginulih (VIDEO)
Avion, Foto: Printscreen/X/Archer83Able

vazdušna katastrofa

Srušio se putnički avion kod Moskve: Ogromna buktinja širi se nebom, ima poginulih (VIDEO)

Ruski državni mediji javljaju da se avion srušio tokom probnog leta nakon radova na popravci

Objavljeno:

Ruski putnički avion, u kojem je u trenutku nesreće bila samo posada, srušio se u blizini Moskve, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

"Suhoj superdžet 100" pao je u šumu i veruje se da su sva tri člana posade poginula, navodi se u saopštenju. U avionu nije bilo putnika. Ruski državni mediji javljaju da se avion srušio tokom probnog leta nakon radova na popravci.

Razvoj regionalnog mlaznjaka

Rusija već neko vreme razvija "Suhoj Superdžet" – regionalni mlaznjak – koji treba da zameni avione zapadne proizvodnje. Pod velikim sankcijama zbog svoje invazije na Ukrajinu 2022. godine, Rusija se bori da zameni svoju zastarelu flotu aviona.

U kratkom saopštenju u petak, rusko ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da se letelica srušila u šumovitom području.

- Nije bilo civilnih žrtava - navodi se u saopštenju.

Istraga u toku

Transportni tužioci rekli su da je avion pao nedaleko od grada Kolomne. Avion je pripadao "Gazprom Avia", avio-kompaniji energetskog giganta zemlje, dodaje se.

Državni odbrambeni konglomerat "Rosteč" saopštio je da je avion ušao u upotrebu 2014. godine, nakon čega su pozvali ljude da "ne žure sa zaključcima" o tome šta je izazvalo nesreću.

To je treća vazdušna katastrofa u kojoj je učestvovao "Suhoj Superdžet 100" od 2012. godine. Tokom godina, projekat "Superdžet" je bio pauziran inženjerskim zastojima i kašnjenjima u proizvodnji jer su se dizajneri borili da zamene ključne zapadne komponente.

Bonus video:

00:45

STRAVIČNA AVIONSKA NESREĆA: Pilota izvlačili iz olupine, a onda je na njega naleteo voz

(Espreso / Blic / Bi-Bi-Si / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.