Evropa se topi, asfalt cvrči na paklenim vrućinama: Toplotni talas okovao stari kontinent, evo gde je najgore!
Paklene vrućine, Foto: Vladimir Sporčić

ekstremne vrućinčine

Evropa se topi, asfalt cvrči na paklenim vrućinama: Toplotni talas okovao stari kontinent, evo gde je najgore!

Kontinent se suočava sa vremenskim upozorenjima, šumskim požarima i topljenjem asfalta u gradovima

Objavljeno:

Snažan toplotni talas doveo je do povećanja temperature u delovima centralne i južne Evrope, a na nekim mestima temperatura je stigla do 40 stepeni Celzijusa.

Kontinent se suočava sa vremenskim upozorenjima, šumskim požarima i topljenjem asfalta u gradovima.

Od Italije, preko Srbije do Rumunije, vlasti su upozorile ljude da budu oprezni, voze pažljivo ako idu na odmor, da piju dovoljno vode i izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana.

Italijanske vlasti proglasile su u četvrtak crvenu uzbunu u sedam gradova, uglavnom u centralnim delovima zemlje, ali i glavnom gradu Rimu i Trstu na severoistoku. Vrućine pogoršava vlaga i mogu uticati na zdrave ljude, kao i one sa zdravstvenim problemima, upozorile su vlasti.

Slična upozorenja izdata su i u susednoj Hrvatskoj. U glavnom turističkom gradu, Dubrovniku, u zoru je izmereno 28 stepeni, što je signaliziralo da neće biti olakšanja ni kada sunce zađe.

U Srbiji je Republički hidrometeorološki zavod upozorio da se u drugoj dekadi jula nastavlja jak toplotni talas sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa i uz tropske noći u urbanim sredinama.

Na području Beograda maksimalne temperature do 17. jula od 37 do 40 stepeni, a zatim u manjem padu za oko 5 stepeni Celzijusa.

Vrućina u Beogradu
Vrućina u Beogradu foto: Zorana Jevtić

U četvrtak ujutru na severu zemlje izmereno je 35 stepeni, dok je jutros u 7 sati najtopliji bio Beograd sa 27 stepeni.

U Beogradu lekari su prijavili da leče osobe koje su kolabirali, imali vrtoglavicu ili su se žalili na glavobolje zbog vrućine.

Šumski požari prijavljeni su ove nedelje u Albaniji, u blizini granice sa Grčkoj, kao i u Bosni i Italiji.

Meteorolozi su rekli da su temperature bile čak i više nego što je zvanično prijavljeno u velikim gradovima, a beton koji cvrči zrači toplotu iznad tla, a asfalt omekšava pod nogama.

"Bilo je nemoguće disati", rekla je Antonela Spičanović iz Podgorice, gde je u sredu izmereno 39 stepeni.

Ekstremne vrućine
Ekstremne vrućine foto: Vladimir Sporčić

Independent piše da je grad izgledao pusto dok su mnogi ostali u zatvorenom prostoru, ili su otišli na more ili u planine.

"Napolju je pakao, dane provodim u stanu", rekao je Đorđe Stanišić iz Podgorice.

U glavnom gradu Češke Pragu, gde su temperature u sredu dostigle 34 stepena Celzijusa pre nego što su u četvrtak blago pale, gradski zoološki vrt je isporučio deset tona leda kako bi pružio preko potrebnu pomoć životinjama.

Led je strateški postavljen oko zoološkog vrta u sredu stvarajući hladna mesta gde bi životinje mogle da nađu utočište od neuobičajeno visokih temperatura.

U rumunskoj prestonici Bukureštu, ulični termometri su u utorak i sredu pokazivali 42 stepena Celzijusa, iako su zvanična merenja bila nekoliko stepeni niža.

Tokom prethodnog toplotnog talasa prošlog meseca, Crna Gora, Bosna, Hrvatska i Albanija suočile su se sa velikim nestankom struje usled preopterećenja i kolapsa regionalne distributivne linije. Ranije ovog meseca, snažna oluja zahvatila je region nakon dana vrućine i ubila dve osobe, oštetila kuće dok je čupala drveće i poplavila ulice.

Dalekovod, Struja
foto: Beta

Stručnjaci kažu da su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom donele divlje vremenske promene, sve nepredvidljivije oluje i toplotne talase.

Bonus video:

03:01

POVEĆAN RIZIK MOŽDANOG UDARA, MOZAK OSTAJE BEZ KISEONIKA! Neurolog upozorava da posledice vrućina: OV0 SU EKSTREMNI USLOVI!

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.