Sastali se Bajden i Zelenski na NATO samitu! Stiže "snažna" pomoć, predsednik Ukrajine zadovoljno trlja ruke
Bajden i Zelenski, Foto: Evan Vucci / AFP / Profimedia

pao dogovor

Sastali se Bajden i Zelenski na NATO samitu! Stiže "snažna" pomoć, predsednik Ukrajine zadovoljno trlja ruke

Ukrajina dobija novu američku pomoć vrednu 225 miliona dolara

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države su u danas objavile novi bezbednosni paket za Ukrajinu vredan 225 miliona dolara, koji između ostalog uključuje raketnu bateriju "Patriot", dodatnu municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti i rakete.

Vašington je obezbedio više od 50 milijardi dolara vojne pomoći od 2022. godine kada je počela ruska invazija u Ukrajini. Ali američka vojna pomoć je odložena u Kongresu mesecima tokom zime, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da nedostatak oružja daje Rusiji prednost.

Pošto su borbene linije ostale uglavnom zamrznute od početka sukoba, Moskva je poslednjih meseci napravila određeni napredak u istočnoj Ukrajini. Zelenski je pozvao zapadne vlade da povećaju i ubrzaju vojnu pomoć kijevskim snagama. Američko zakonodavstvo odobreno je u aprilu kojim je Ukrajini obezbeđeno 61 milijardu dolara.

"Ostajemo uz vas"

- Ostaćemo uz vas i tačka - rekao je predsednik SAD Džo Bajden Zelenskom uoči bilateralnog sastanka na samitu NATO-a u Vašingtonu.

Zelenski je rekao da će njih dvojica razgovarati o tome kako postići pravedan kraj rata sa Rusijom i pozvao na drugi mirovni samit ove godine. Inicijalni samit, na koji Rusija nije bila pozvana, održan je prošlog meseca u Švajcarskoj.

- Kao što je predsednik Bajden jasno rekao, Sjedinjene Države i međunarodna koalicija koju smo okupili nastaviće da stoje uz Ukrajinu - rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u izjavi u kojoj je najavljivao paket nakon Bajdenovih komentara ukrajinskom lideru.

Bonus video:

01:59

ZELENSKI U KLINČU SA NATO?! Analitičar: Nazivali ga herojem i novim Čerčilom i on je u to poverovao! REKLI MU DA SE MALO PRIMIRI

(Espreso / Kurir / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.