Procureo tajni plan Donalda Trampa? Ovo bi moglo da bude izuzetno opasno, tenzije na ivici pucanja!
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/STEFANI REYNOLDS / POOL

OD OVOGA AMERI STRAHUJU

Procureo tajni plan Donalda Trampa? Ovo bi moglo da bude izuzetno opasno, tenzije na ivici pucanja!

Bivši predsednik je više puta dovodio u pitanje i pokušavao da potkopa alijansu tokom svog prvog mandata

Objavljeno:

Bivši predsednik Amerike Donald Tramp razmatra smanjenje razmene obaveštajnih podataka sa članicama NATO-a, navodi Politiko.

To bi moglo da bude izuzetno opasno, jer Evropa uvelike zavisi od Amerike kad se radi o pristupu takvoj vrsti informacija, koje su već pomogle Ukrajini u ratu sa Rusijom.

Trampovi savetnici rekli su savezničkim zemljama da će smanjena razmena informacija biti deo šireg plana za smanjenje podrške SAD i saradnje sa alijansom od 32 zemlje, kažu tri evropska zvaničnika i visoki zvaničnik NATO-a, koji su u razgovoru za Politiko tražili da ostanu anonimni.

Zvaničnici su rekli da su saznali za predlog da se obuzda deljenje obaveštajnih podataka tokom razgovora sa Trampovim savetnicima o širim planovima za smanjenje američkog angažmana u NATO-u. Bivši predsednik je više puta dovodio u pitanje i pokušavao da potkopa alijansu tokom svog prvog mandata.

Smanjenje obaveštajnih podataka moglo bi da ima strašne bezbednosne posledice, posebno po Ukrajinu.

"Američka obaveštajna služba je pomogla da se mnoge zemlje NATO-a uvere da je Putin odlučan da izvrši invaziju na Ukrajinu", rekao je jedan evropski zvaničnik. "Neke zemlje nisu verovale da Rusija ima sposobnost da izvede uspešnu vojnu kampanju."

Upitan za komentar, portparol Trampove kampanje nije direktno odgovorio, već se pozvao na izjavu na Tru Soušal da će bivši predsednik "obnoviti mir i ponovo izgraditi američku snagu i odvraćanje na svetskoj sceni".

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Smanjenje obaveštajnih podataka pod mogućom budućom Trampovom administracijom bila je tema razgovora na ovonedeljnom samitu NATO-a, prema zvaničnicima, kao i visokom američkom zvaničniku. Svima im je omogućena anonimnost da slobodno razgovaraju o svojim razmišljanjima o drugoj Trampovoj administraciji.

Smanjenje razmene američkih obaveštajnih podataka moglo bi da smanji sposobnost Evrope da se odupre napadima Rusije, ukoliko predsednik Vladimir Putin odluči da proširi vojne operacije na kontinentu izvan Ukrajine, rekao je visoki američki zvaničnik.

Predsednik Džo Bajden proširio je količinu informacija koje SAD dele, posebno u vezi sa Rusijom, sa stranim saveznicima. Evropski zvaničnici su rekli da je nejasno da li Trampova administracija razmatra povratak na prethodni nivo deljenja informacija ili dalje smanjenje.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Zabrinutost oko Trampovih planova ako ponovo pobedi na izborima dolazi dok NATO pojačava napore da prikupi dokaze o sumnjivim aktima sabotaže, uključujući i podmetanje požara, povezanim sa Rusijom širom Evrope.

"Rusija podmeće požare i planira atentate na savezničkom tlu, a sve to u nastojanju da potkopa podršku Ukrajini među našim domaćim stanovništvom", rekao je visoki zvaničnik NATO-a. "SAD su povećale razmenu obaveštajnih podataka unutar NATO-a kako bi pomogle u odgovoru na ove sabotažne kampanje. I to ima pravi uticaj."

SAD su uvek delile određene informacije sa svojim saveznicima kako bi im, na primer, pomogle da se pripreme za potencijalni teroristički napad ili kako bi pomogle alijansi da se ojača protiv neposredne vojne pretnje.

Tokom Trampovog prvog mandata, njegovi obaveštajni zvaničnici su pratili liniju, deleći obaveštajne podatke sa svojim najbližim bezbednosnim partnerima, uključujući i one iz saveza Pet očiju. Nije išlo iznad onoga što je bilo potrebno ili običaja.

Bajdenova administracija podigla je tu odgovornost na novi nivo – osmišljavajući strategiju za jačanje prikupljanja obaveštajnih podataka o Rusiji i za širu distribuciju tih obaveštajnih podataka sa svojim saveznicima širom sveta. Ona je delila osetljive obaveštajne podatke sa saveznicima u depešama, u diplomatskim razgovorima širom sveta, uključujući Afriku, i na brifinzima između najviših obaveštajnih lidera i njihovih kolega.

"Razmena obaveštajnih podataka među članicama NATO-a i sa Ukrajinom bila je apsolutno neophodna za suprotstavljanje vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, kao i za otkrivanje i osujećivanje drugih destabilizujućih ruskih aktivnosti u Evropi i šire", rekao je Džon Brenan, bivši direktor CIA.

"Prekid ili značajno smanjenje razmene obaveštajnih podataka SAD sa saveznicima i partnerima iz NATO-a imalo bi neposredan, dubok i potencijalno dugotrajan negativan uticaj na zapadne bezbednosne interese."

 Donald Tramp
Donald Trampfoto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Povećana razmena obaveštajnih podataka od strane Bajdenove administracije takođe je bila deo šire strategije da pokuša da se suprotstavi ruskom uticaju i vojnoj moći u delovima sveta gde su SAD tradicionalno dominirale, uključujući zemlje u Africi .

Američki obaveštajci upućeni NATO-u u protekle tri godine pružili su partnerima Vašingtona vitalne informacije o kretanju Rusije na terenu u Ukrajini, uključujući njene vojne manevre i taktičko napredovanje, rekao je američki zvaničnik. Takođe je istakla partnerstvo Moskve sa Iranom i Severnom Korejom i njeno dosledno korišćenje kineske vojne tehnologije za pomoć svojim vojnim operacijama.

Direktor CIE Bil Berns rekao je da je američka obaveštajna služba "od vitalnog značaja" za rat u Ukrajini, dodajući da je rat ponudio vredne lekcije o tome "kako razviti dobru obaveštajnu službu … i koristiti je otvoreno i kreativno da diskredituje lažne priče na kojima protivnici tako često napreduju.”

Dok su evropske zemlje takođe uspostavile obaveštajne kancelarije na visokom nivou, američke obaveštajne službe su često robusnije, kažu zvaničnici, posebno po određenim pitanjima vezanim za Rusiju. Bez detaljne razmene informacija, zvaničnici brinu da će evropske zemlje postati još lakša meta za Rusiju.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Profimedia

Ipak, postoje određene informacije na koje se SAD oslanjaju od svojih evropskih partnera — a ako bi Tramp obuzdao obaveštajne podatke, i oni bi verovatno uzvratili, rekao je jedan nedavno penzionisani visoki američki zvaničnik.

"Gotovo jednako štetna kao i prekid saradnje sa našim evropskim saveznicima je činjenica da će oni verovatno zadržati obaveštajne podatke od nas s obzirom na Trampovo prilično brzo i labavo rukovanje poverljivim informacijama" rekao je jedan bivši visoki američki zvaničnik. "Postoje stvari na koje naši saveznici znaju na koje ne računamo kada su u pitanju određeni izvori."

Bonus video:

05:05

TREĆI SVETSKI RAT ILI KRAJ AMERIČKE DEMOKRATIJE?! Jelača iz Njujorka analizirao prvu debatu: BAJDEN I TRAMP SU VELIKI GUBITNICI

(Espreso/ Politico/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.