Na ovom mestu možete da živite i radite bez vize neograničeno: Ali morate da budete spremni na surove uslove! VIDEO
Polarna svetlost, Foto: Profimedia

neobično mesto

Na ovom mestu možete da živite i radite bez vize neograničeno: Ali morate da budete spremni na surove uslove! VIDEO

Svi koji putuju na Svalbard (i iz njega) moraju da dokažu svoj identitet pasošem

Objavljeno:

Norveška važi za jednu od najlepših zemalja, a za jedan njen deo - ne treba vam ni viza.

U pitanju je Svalbard, norveški arhipelag između kopnene Norveške i Severnog pola. Teritorija koja se nalazi u Arktičkom okeanu i predstavlja jedinstvenu je zonu bez viza. Iako je deo Norveške, odvojen je od šengenske saradnje i strancima nije potrebna viza niti radna ili boravišna dozvola da bi boravili na Svalbardu. Svi mogu da žive i rade na Svalbardu neograničeno bez obzira na državu.

Međutim, jedini način da se pristupi Svalbardu je preko zemlje Šengena, Norveške. To znači da će vam biti potrebna viza za putovanje kroz Norvešku, osim ako niste državljanin EU, EFTA-e ili Švajcarske, napominje "Secret Atlas".

Svi koji putuju na Svalbard (i iz njega) moraju da dokažu svoj identitet pasošem. Državljani zemalja Šengena i nordijski državljani takođe moraju da pokažu lične karte.

Jedna noć traje tri meseca tokom zime

Naravno, ako vam se selidba na Svalbard učinila kao dobra ideja, morate da imate na umu i druge specifičnosti tog mesta.

Jedna noć na Svalbardu traje tri meseca tokom zime. Tako nazvana polarna noć počinje početkom novembra i završava se krajem januara. Za to vreme nećete videti ni tračak sunčeve svetlosti na Svalbardu. S druge strane, tu su i polarni dani koji traju od 20. aprila do 23. avgusta.

Longjearbjen je glavni grad i najveće naselje na Svalbardu, a 2020. godine u njemu je živelo tek nešto više od 1.750 ljudi. Najveći deo stanovništva čine Norvežani, a oko 16 posto oni koji nisu državljani norveške, od kojih su najbrojniji stigli iz Tajlanda, Švedske, Rusije i Ukrajine.

Ženama je "zabranjeno" da se ovde porode

Zanimljivo je da Svalbard uopšte nema domorodačko stanovništvo, jer je ženama "zabranjeno" da se ovde porode. Zapravo, zbog udaljene lokacije, nekoliko sedmica pre termina porođaja, žene su u obavezi da odu u kopnenu Norvešku da rode svoje bebe.

Šveđanka Sesilija Blomdal je na svom TikTok profilu otkrila kako izgleda živeti na Svalbardu, tačnije u Longjearbjenu. Priznaje da gotovo svakog dana dobija pitanja zašto živi tamo.

"Evo zašto. Priroda. Ako živite na mestu poput Svalbarda, mestu koje se nalazi blizu Severnog pola, morate jako ceniti prirodu. U suprotnom, biće vam jako teško. Nama nije teško da sednemo na motorna sanki i vozimo se 90 kilometara u jednom smeru kako bismo išli na ručak. Takav je život ovde", ispričala je Cecilija u jednom od videa koja kaže da joj niske temperature ne smetaju.

@sejsejlija Why do I live here?! link in bio for full vid 🫶 #svalbard #longyearbyen ♬ original sound - Cecilia Blomdahl

"Jedna životinja ovde nije dobrodošla"

Ipak, podelila je još neka čudna pravila.

"Ovo je mesto gde vladaju polarni medvedi, gde lokalci moraju da budu naoružani kad napuštaju naselje i gde niko ne sme biti rođen. Ovo je ostrvo s puno životinja, ali jedna životinja nije dobrodošla. To je mačka - rekla je Cecilija, objašnjavajući da ljudi tamo smatraju da mačke uništavaju prirodu, a Svalbard ima veliku populaciju ptica kojima bi mogle naškoditi.

Pominje se i pravilo da se ne sme brati ni gaziti cveće, a najvažnije je da ne smete ostati bez novca. Svalbard dozvoljava da bilo ko živi i radi na njemu, ali jedino ako se možete sami brinuti o sebi i ako imate gde da živite. U suprotnom vam preti izbacivanje.

Bonus video:

03:32

O SRPSKOJ PETICIJI ZA UKIDANJE VIZA mogao bi da raspravlja i BRITANSKI PARLAMENT? Evo šta je PRESUDNO da bi se zahtev prihvatio

(Espreso / Avaz / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.