Oglasila se udovica Navaljnog nakon izdavanja naloga za njeno hapšenje: Oplela po Putinu za sve pare, pazite samo!
Julija Navaljna, Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

SVAŠTA JE IZNELA U JAVNOST

Oglasila se udovica Navaljnog nakon izdavanja naloga za njeno hapšenje: Oplela po Putinu za sve pare, pazite samo!

Optužbe koje su podignute protiv Julije Navaljni, koja živi van Rusije, u odsustvu odnose se na njeno navodno "učešće u ekstremističkom društvu"

Objavljeno:

Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje udovice ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog zbog optužbi za ekstremizam, javljaju državni mediji, a sada se ona oglasila na društvenoj mreži Iks.

"Kada pišete o ovome, nemojte zaboraviti da napišete glavnu stvar: Vladimir Putin je ubica i ratni zločinac. Njegovo mesto je u zatvoru, i to ne negde u Hagu, u udobnoj ćeliji sa televizorom, već u Rusiji – u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva sa tri metra u kojoj je ubio Alekseja", oglasila se Julija Navaljna na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru, na vest da je sud izdao nalog za njeno hapšenje, prenosi BBC.

Optužbe koje su podignute protiv Julije Navaljni, koja živi van Rusije, u odsustvu odnose se na njeno navodno "učešće u ekstremističkom društvu", prenela je agencija Tass.

Julija Navaljna
Julija Navaljna foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

Navaljni je bio najznačajniji ruski opozicioni lider u protekloj deceniji. Umro je u februaru u zatvoru Arktičkog kruga. Ruske vlasti su rekle da je umro prirodnom smrću, ali je njegova udovica rekla da je Navaljnog "mučio", kao i da "izgladnjivao, a kasnije i ubio" ruski predsednik Vladimir Putin.

Navaljni je služio 19 godina zbog optužbi za ekstremizam za koje se smatralo da su politički motivisane.

Moskovski sud je presudio da se Juliji, koja je obećala da će nastaviti posao svog supruga, treba odrediti pritvor. Odluka znači da će se suočiti sa hapšenjem ako kroči u Rusiju.

Aleksej Navaljni
Aleksej Navaljnifoto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Optužbe bi mogle biti povezane sa presudom moskovskog suda iz juna 2021. godine kojom su tri organizacije povezane sa Navaljnim zabranjene, nazivajući ih "ekstremistima".

Ovog meseca je izabrana za predsedavajućeg Fondacije za ljudska prava sa sedištem u SAD – neprofitne organizacije koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava širom sveta. Tom prilikom je rekla da će iskoristiti svoju ulogu da pojača borbu koju je njen muž vodio protiv Putina.

Bonus video:

04:09

NAVALJNI JE UBIJEN NOVIČOKOM NAMERNO NA TAJ DATUM Vuk Drašković nema dilemu: Putinov režim poslao NEDVOSMISLENU PORUKU ZAPADU

(Espreso/ Telegraf/ BBC/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.