"Bolje da su mu posvetili salon za masažu sa srećnim završetkom": Skandal u Italiji zbog Berluskonija - neverica!
Silvio Berluskoni, Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

HIT!

"Bolje da su mu posvetili salon za masažu sa srećnim završetkom": Skandal u Italiji zbog Berluskonija - neverica!

Salvinijeva najava izazvala je burne reakcije zbog niza skandala povezanih sa Berluskonijem

Objavljeno:

Glavni aerodrom u Milanu uskoro će biti preimenovan i nazvan po bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju. Berluskoni, koji je preminuo prošle godine u 86. godini, predvodio je četiri italijanske vlade i nesumnjivo je bio jedna od najrazličitijih italijanskih ličnosti moderne ere.

Politiko piše da je levičarska grupa Mladi demokrate Lombardije pokrenula peticiju tražeći od vlasti da preispitaju odluku i prikupila više od 16.000 glasova. Opozicioni političari osudili su inicijativu vlade.

Odluka izazvala negodovanje u Italiji

- Silvio Berluskoni čak iz groba zadaje probleme svojim neprijateljima - piše Politiko.

Uzbuna je počela u petak nakon što je ministar saobraćaja Mateo Salvini najavio tokom konferencije u južnoj Italiji da je Nacionalna uprava za civilno vazduhoplovstvo odobrila zahtev regiona Lombardija da se aerodrom Malpenza preimenuje u čast Berluskonija.

– Konačna odluka je na ministru za infrastrukturu i saobraćaj, a ja sam spreman da stavim konačan potpis, ponosno i od srca. U znak sećanja na mog prijatelja Silvija, velikog preduzetnika, velikog Milanca, velikog Italijana. Uvek sa nama.

Salvinijeva najava izazvala je burne reakcije zbog niza skandala povezanih sa Berluskonijem. Osim što je osuđen na zatvorsku kaznu zbog finansijskih malverzacija, tokom godina je bio umešan u brojne pravne kontroverze i seksualne skandale.

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskonifoto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

"Berluskoni nije vredan toga"

- Zašto aerodrom? To nije pošteno. Zašto mu ne posvetiti salon za masažu sa srećnim završetkom? - rekla je Greta Kogoti, potpredsednica gradskog veća Bijele i članica opozicione Demokratske stranke.

Peticija Mladih demokrata, pokrenuta u nedelju, tvrdi da aerodrom zaslužuje ime „koje oličava vrednosti poštenja i služenja zajednici“, dodajući da „Berluskoni ne odražava te vrednosti, o čemu svedoče brojne krivične presude protiv nego".

- Ne želimo da to ostane samo peticija, već i priča o generaciji koja više ne želi da podržava veličanje politike i osoba koja je osuđena za prevaru, bila je pod istragom za dečiju prostituciju i korupciju - rekla je Tiziana Elli, predvodnik grupe.

Berluskonijeve partijske kolege i pristalice hvale ga za preduzetničke veštine, harizmu i doprinos italijanskom ekonomskom i političkom pejzažu, dok ga kritičari optužuju da je koristio svoju poziciju da bi se obogatio.

Bonus video:

02:33

ITALIJA BI MOGLA DA PODRŽI SRBIJU U PREGOVORIMA ZA KiM! Petrović: Stav zapada nije jedinstven, Mađarska protiv sankcija

(Espreso/ Jutarnji.hr/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.