Sijevo putovanje u centralnu Aziju značajno za regionalnu saradnju i razvoj
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Sijevo putovanje u centralnu Aziju značajno za regionalnu saradnju i razvoj

Vang, koji je takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, izneo je ove primedbe tokom brifinga za novinare povodom Sijevog prisustva 24. sastanku Saveta šefova država ŠOS-a u Astani.

Objavljeno:

“Upravo završeno putovanje kineskog predsednika Si Đinpinga u centralnu Aziju značajno je za usmeravanje pravca razvoja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), produbljivanje dobrosusedskih odnosa Kine sa zemljama u regionu i promovisanje značajnog napretka u izgradnji zajednice zajedničke budućnosti među susednim zemljama”, saopštio je u subotu kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang, koji je takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, izneo je ove primedbe tokom brifinga za novinare povodom Sijevog prisustva 24. sastanku Saveta šefova država ŠOS-a u Astani, i kao primere naveo ovonedeljne Sijeve posete Kazahstanu i Tadžikistanu.

“Predsednik Si je prisustvovao sastanku Saveta šefova država ŠOS-a, kao i sastanku ŠOS plus i istakao da ŠOS stoji na pravoj strani istorije, pravičnosti i pravde, kao i da je od velikog značaja za svet”, rekao je Vang.

“Kineski predsednik pozvao je ŠOS, koji se suočava sa novim situacijama i izazovima, da obezbedi bezbednost, zaštiti prava na razvoj, učvrsti snagu jedinstva i nastoji da izgradi zajednički dom solidarnosti i međusobnog poverenja, mira i spokoja, prosperiteta i razvoja, dobrosusedstva i prijateljstva, kao i pravičnost i pravdu“, rekao je Vang.

Tokom brifinga posvećenog Sijevoj poseti Kazahstanu, Vang je rekao da su šefovi država Kine i Kazahstana ponovo potvrdili svoju snažnu političku volju da promovišu izgradnju kinesko-kazahstanske zajednice zajedničke budućnosti i napravili nove planove za uvođenje novih „zlatnih 30 godine“ bilateralnih odnosa.

“Kina ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti kinesko-kazahstanskom prijateljstvu, rešenosti da unapredi sveobuhvatnu saradnju i odlučnosti da nastavi međusobnu podršku po pitanjima koja se tiču suštinskih interesa obe zemlje, kao i poverenju da obe zemlje ostvare svoje razvojne ciljeve”, dodao je Vang.

(Espreso/Kineska Medijska Grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.