Oglasio se lider pobednika izbora u Francuskoj: Poslao poruku Makronu
Žan-Lik Melanšon, Foto: Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

izbori u francuskoj

Oglasio se lider pobednika izbora u Francuskoj: Poslao poruku Makronu

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mesta

Objavljeno: 20:34h

Jedan od lidera levice, Žan-Lik Melanšon iz "Nepokorna Farancuska" obratio se pristalicama izjavljujući da Emanuel Makron treba da pozove koaliciju Novi narodni front da vlada.

- Na kraju predizborne kampanje naš narod je glasao po savesti. Pozdravljam trud i mobilizaciju hiljada žena i muškaraca. Pozdravljam one koji su pristali da budu kandidati, one koji su pristali da povuku svoju kandidaturu. Dobili smo rezultat za koji nam je rečeno da je nemoguć. (...) RN je daleko od apsolutne većine koju smo predvideli. Upravo suprotno, to je ogromno olakšanje za ogromnu većinu ljudi. Ovi ljudi su se osećali strašno ugroženo. Neka budu sigurni, pobedili su. Volja naroda mora se striktno poštovati, nikakva podmetanja se ne smeju prihvatiti. Potvrđen poraz predsednika i njegove koalicije. Predsednik mora da prizna ovaj poraz ne pokušavajući da ga na bilo koji način zaobiđe. Premijer mora da ode. Dobio je narodno nepoverenje. Predsednik ima moć, ima dužnost da pozove Novi narodni front da vlada. Glasačke kutije su odlučivale između dva dijametralno suprotna projekta. Novi narodni front je spreman da vlada - rekao je Malanšon

Žan-Lik Melanšon
Žan-Lik Melanšonfoto: Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia

Prema prvim projekcijama nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, na prvom mestu se nalazi levičarska koalicija Novi narodni front, koja bi mogla da osvoji između 180 i 215 mesta u parlamentu.

Centristička koalicija koju predvodi predsednik Emanuel Makron mogla bi da osvoji između 150 i 180 mesta.

Krajnje desničarska koalicija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nalazi na poslednjem mestu uz očekivanih 120-150 mesta, prema anketi IFOP-a, prenosi Rojters.

Bonus video:

01:14

SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.