GRČKU ČEKA PAKLENO LETO, NIŽU SE UPOZORENJA! Jun je bio izuzetno TEŽAK, a ono što im tek PRETI... ovo NIJE NAIVNO
Požari u Grčkoj, Foto: EPA/GIOTA LOTSARI

OPASNO!

GRČKU ČEKA PAKLENO LETO, NIŽU SE UPOZORENJA! Jun je bio izuzetno TEŽAK, a ono što im tek PRETI... ovo NIJE NAIVNO

Samo ovog vikenda, izbile su desetine požara širom Grčke, uključujući i dva u blizini glavnog grada Atine

Objavljeno:

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je danas na sastanku sa svojim kabinetom da Grčku čeka opasno leto zbog šumskih požara, produžene suše i neobično jakih vetrova koji doprinose širenju vatrene stihije.

- Imali smo izuzetno težak jun u pogledu vremenskih uslova, sa velikom sušom i neuobičajeno jakim vetrovima za ovo doba godine. Želim da se zahvalim svima koji su obavili veliki posao tokom poslednjih nekoliko dana, ali i da ponovo skrenem pažnju svima nama na leto za koje se predviđa da će biti posebno opasno - rekao je Micotakis, prenosi portal Katimerini.

Šumski požari su česti u Grčkoj i vruće, suvo i vetrovito vreme koje naučnici povezuju sa efektima klimatskih promena povećalo je njihovu učestalost i intenzitet.

Samo ovog vikenda, izbile su desetine požara širom Grčke, uključujući i dva u blizini glavnog grada Atine.

Micotakis je rekao da je oko 100.000 kvadratnih metara zemljišta izgorelo u ta dva požara i da je šteta bila ograničena zbog brze reakcije državnih službi za vanredne situacije.

Grčka je ove godine u okviru priprema za borbu protiv požara angažovala više pripadnika vatrogasnih službi i intenzivirala je procese profesionalne obuke.

- Svi zainteresovani će moći da podnesu svoje kandidature i polože obavezne testove i van termina redovnih konkursa za prijem kandidata u vatrogasnu službu - poručio je grčki premijer.

Bonus video:

03:44

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA IVANA RISTIĆA ZA KURIR: Bliži nam se AFRIČKI ANTICIKLON, spremite se za temperature PREKO 40 STEPENI

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.