NAJNOVIJI REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Le Pen odnela ubedljivu pobedu, Makronov blok praktično izbrisan! VIDEO
Marin Le Pen, Foto: ap

IZBORI

NAJNOVIJI REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Le Pen odnela ubedljivu pobedu, Makronov blok praktično izbrisan! VIDEO

Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što su stigli rezultati da Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora

Objavljeno: 08:10h

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske objavilo je konačne rezultate parlamentarnih izbora. U prvom krugu parlamentarnih izbora Nacionalno okupljanje osvojilo je 33,15% glasova ili više od 10 miliona glasova. Novi narodni front (koalicija ujedinjene levice) dobio je 27,99 odsto glasova i skoro 9 miliona glasova. Centristička alijansa Zajedno (u kojoj je stranka Preporod francuskog predsednika Emanuela Makrona) je osvojila samo 20,76% glasova, odnosno skoro 7 miliona glasova.

Podsetimo, prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj održan je juče, dok će se drugi krug održati 7. jula.

Makron je na evropskom samitu u Briselu, nakon upozorenja prošle nedelje da Francuska rizikuje “građanski rat” ako RN na čelu sa Marin Le Pen ili levičarska koalicija "Novi narodni front" dođu na vlast, rekao da je u zemlji oslobođen "nesputani rasizam i antisemitizam".

Makronove pristalice u zemlji i inostranstvu su ovo okarakterisale kao "grešku", iz bojaznosti da će "Nacionalno okupljanje" nastaviti uspon.

Vanredni parlamentarni izbori

Izbore je raspisao Emanuel Makron iznenada nakon što je njegova stranka "Preporod" pretrpela poraz od krajnje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen na izborima za Evropski parlament.

Oboren rekord izlaznosti do 17 časova

Skoro 49 miliona francuskih birača je danas u prvom krugu parlamentarnih izbora biralo 577 poslanike Narodne skupštine od 4.000 kandidata. Kako je "Blic" pisao, do 17 časova je glasalo 59,39 odsto birača, što je rekordna izlaznost u prvom krugu od 1978. godine.

U prvom krugu, prema ranijim anketama, desničarski Republikanci i ostali na desnom političkom spektru osvojiće tek šest odsto glasova, dok je anketa predvidela da će "Nacionalno okupljanje" osvojiti 36 odsto glasova, ispred saveza levičara sa 28,5 odsto i koalicija Makrona sa 21 odsto.

Nakon pobede desnice građani demolirali ulice

Demonstracije protiv francuske stranke krajnje desnice Nacionalnog okupljanja, na koje je pozvala krajnja levica, prerasli su sinoć u sukobe sa policijom i nerede u centru Liona, javili su francuski mediji.

Na demonstracije je pozvala krajnja levica nakon što su stigli rezultati da Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Bonus video:

05:04

BRZE VESTI 30.06.2024

(Espreso/Blic/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.