IMA LI MAKRON ŠANSE? Evo kako funkcioniše drugi krug izbora u Francuskoj
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

izbori u francuskoj

IMA LI MAKRON ŠANSE? Evo kako funkcioniše drugi krug izbora u Francuskoj

Skoro 49 miliona francuskih birača je danas u prvom krugu parlamentarnih izbora biralo 577 poslanike Narodne skupštine od 4.000 kandidata

Objavljeno:

Prema preliminarnim rezultatima i izlaznim anketama, krajnje desničarska stranka "Nacionalno okupljanje" (RN) Marin Le Pen osvojila je 34,2 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Francuskoj. Na drugom mestu je levičarski savez "Novi narodni front" sa 29,1 odsto glasova, dok je na trećem centristička koalicija predsednika Emanuela Makrona sa 21,5 odsto.

Marin Le Pen je pozvala birače da se mobiliši u drugom krugu i listi "Narodno okupljanje" daju apsolutnu većinu kako bi predsednik stranke Žordan Bardela mogao da bude sledeći premijer. Sa druge strane, predsednik Makron pozvao je birače da se okupe iza "republikanskih i demokratskih" kandidata uoči drugog kruga 7. jula.

Emanuel Makron i Brižit
Emanuel Makron i Brižitfoto: Frank Bonham / Xinhua News / Profimedia

Kako funkcioniše drugi krug izbora

Izbore je raspisao Emanuel Makron iznenada nakon što je njegova stranka "Preporod" pretrpela poraz od krajnje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen na izborima za Evropski parlament.

Skoro 49 miliona francuskih birača je danas u prvom krugu parlamentarnih izbora biralo 577 poslanike Narodne skupštine od 4.000 kandidata.

Izbori za 577 mesta u Donjem domu Narodne skupštine odvijaju se u dva kruga u 577 izbornih jedinica. Sastav novog parlamenta postaće jasan tek posle 7. jula. U prvom krugu pobeđuje kandidat koji je osvojio 50 odsto, a ako nijedan, u drugi krug ne ulaze samo dva glavna kandidata, već svi oni koji osvoje više od 12,5 odsto. Za pobednika je dovoljna relativna većina.

Francuzi su izašli na izbore u rekordnom broju. Izlaznost je procenjena na 65,5 odsto, dok je 2022. godine bila 47,5 odsto. Prve izlazne ankete poklapaju se sa predizbornim, ali ostaje da se vidi kako će se to pretočiti u izborne rezultate, s obzirom da se nakon prvog kruga očekuje formiranje predizbornih koalicija i povlačenje ostalih kandidata kako bi se izbegla pobeda kandidata "RN".

Bonus video:

03:06

NAJNEIZVESNIJI IZBORI U ISTORIJI AMERIKE! Jelača direktno iz Njujorka otkrio: Da li će Bajden pomilovati sina zbog droge i oružja?

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.