HANA JE RADILA KAO KONOBARICA, A SADA DELI KARIJERNE SAVETE: Radi posao iz snova i uzima grdnu lovu, evo kako!
Kafić, Foto: Profimedia

uporna do kraja

HANA JE RADILA KAO KONOBARICA, A SADA DELI KARIJERNE SAVETE: Radi posao iz snova i uzima grdnu lovu, evo kako!

Samopouzdanje i upornost su joj pomogli da dođe do pozicije na kojo je sada

Objavljeno: 16:42h

Hana Marujama kaže da ne bi bila ni blizu toliko sretna niti uspešna na poslu kao što je sada da je sledila bilo koji od karijernih saveta koje su joj dali u tinejdžerskim godinama. Profesori su joj rekli da neće daleko dogurati bez odlaska na fakultet i sticanja diplome, dok su je prijatelji upozoravali da ne menja poslove previše često.

Mlada Amerikanka dokazala je svima koji su joj davali karijerne savete da nisu bili u pravu i da može postići mnogo više.

Hana je upisala vanredne studije na Univerzitetu u Savani kao srednjoškolka, na nagovor jednog od svojih nastavnika, ali je nakon nekoliko semestara odustala. Neko vreme je mislila da će joj karijerne opcije bez diplome biti ograničene na poslove s niskom platom ili na to da pokrene svoj posao.

Toekom svojih dvadesetih godina, Hana je radila kao spasilac na plaži i konobarica, pritom nikad nije zaradila više od 30.000 dolara godišnje. Sada, na pragu tridesete, ona zarađuje 100.000 dolara godišnje radeći na polju veštačke inteligencije, i to bez diplome. Radi na daljinu iz Hjustona, gde živi sa suprugom.

Ova dvadesetdevetogodišnjakinja kaže da je dobila svoj posao iz snova kao vodilac operacija u startupu Neo License, koji razvija softver za veštačku inteligenciju, 2021. godine tako što je ignorisala jedan uobičajeni savet za karijeru: ne prijavljivati se za posao ako ne ispunjavate gotovo nijedan od zahteva.

Hana se odlučila za karijeru u tehnologiji prie četiri godine nakon što je izgubila posao u korisničkoj službi zbog pandemije. Traženje posla koji se radi od kuće činilo se kao siguran ulog, seća se, a većina oglasa koje je videla na mreži bili su za tehnološke uloge, uključujući veb dizajnere, upravitelje proizvoda i inženjere softvera.

U aprilu 2020. godine završila je online kurs kako bi postala sertifikovani administrator Sejlsforsa (Salesforce) i tri meseca kasnije dobila svoj prvi posao u tehnologiji kao developer Sejlsforsa u kompaniji za savetovanje u poslovnom upravljanju.

Resotan
Resotanfoto: AP

Većina poslova za koje se Maruyama prijavljivala nisu zahtevali diplomu, ali su tražili nekoliko godina iskustva i dugačak popis tehničkih vještina potrebnih za obavljanje poslovnih obveza. Maruyama kaže da je uglavnom ignorirala zahtjeve poslova na koje se prijavljivala.

- Ciljala sam poslove za koje na papiru nisam ispunjavala uslove jer su to bili poslovi za koje sam bila uzbuđena i u kojima sam osećala da mogu najviše da napredujem - rekla je.

Naravno, ne možete preskočiti sve zahteve za posao. Zahtevi za diplomu mogu biti fleksibilni, posebno s obzirom na to da sve više kompanija od njih odustaje, ali ako posao traži određenu tehničku veštinu ili sertifikat, nadređeni će ih verovatno spomenuti na razgovoru za posao. Isti pristup prijave primenila je i u svojoj poslednjoj potrazi za poslom 2021. godine, piše Si-En-Bi-Si (CNBC).

- Ako želite napredovati u svojoj karijeri, želite doseći nešto više od onoga gde se trenutno nalazite postavite sebi izazov. Nesigurnost može biti katalizator rasta - rekla je Hana.

Za svaki od tih poslova do kojih je dolazila, u svojoj prijavi ili tokom intervjua bi napomenula da će naučiti sve što treba.

Samopouzdanje i proaktivan stav, kaže, pomogli su joj da dobije posao u NeoLicenseu – iako nije ispunjavala većinu slova napisanih u opisu posla.

- Ako nemate ono što traže, pokažite im da ste sve istražili i da imate plan za sticanje potrebnih veština, bilo da se radi o pohađanju online kurseva, sticanju sertifikata ili praćenju nekoga ko ima tu veštinu na posao. Većina poslodavaca samo želi da vidi da ste motivisani i voljni da učite - kaže Hanna.

Bonus video:

00:46

Konobarica uzima dobar bakšiš

(Espreso/ Telegraf Biznis/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.