NEĆETE VEROVATI ŠTA JE PUTIN URADIO TOKOM DEBATE TRAMPA I BAJDENA: Oglasio se portparol Kremlja
Ruski predsednik Vladimir Putin, Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

da li je realno?

NEĆETE VEROVATI ŠTA JE PUTIN URADIO TOKOM DEBATE TRAMPA I BAJDENA: Oglasio se portparol Kremlja

Putin je u prošlosti govorio da mu je draži Bajden nego Tramp jer je iskusniji i predvidljiviji

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da večeras spava umesto da gleda debatu između američkog predsednika Džoa Bajdena i republikanskog protivnika Donalda Trampa.

- Mislim da ne možete očekivati da će ruski predsednik podesiti alarm, probuditi se usred noći i gledati debatu. Za nas to nije veliki događaj - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Debata je počela u 21 čas, odnosno u 4 časa ujutru po moskovskom vremenu. Bajden se mučio tokom debate, često mucajući i pauzirajući, zbog čega su neke demokrate rekle da bi trebalo da se povuče iz izborne trke. Peskov je bez ironije dodao da se Rusija nikada nije mešala u izborne kampanje i da uopšte nema nameru da komentariše debatu.

Debata
Debatafoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prebrojali su koliko su puta spomenuli Putina

Podsetimo, nekoliko zapadnih zemalja optužilo je Moskvu za mešanje u demokratske procese poslednjih godina. Dok je Putin spavao, u akciju su krenuli njegovi propagandisti u državnim medijima, fokusirajući se uglavnom na izjave o Rusiji i ratu u Ukrajini, piše "Politiko".

Državna novinska agencija "RIA" objavila je koliko puta su Bajden i Tramp spomenuli ime Vladimira Putina (po sedam puta) i Rusije (Tramp: 16, Bajden: 0). Ruski mediji su se najviše fokusirali na Bajdenove komentare da Kremlj neće stati na osvajanju Ukrajine i da želi da ponovo uspostavi "Sovjetsko carstvo" i na njegov opis Putina kao ratnog zločinca.

"Očekivali smo Bajdenov nastup"

Postoji nekoliko razloga zašto bi Moskva radije videla Trampa kao predsednika SAD. Naime, Tramp je u više navrata pretio povlačenjem SAD iz NATO-a i nije toliko sklon daljem pomaganju Kijevu.

- Bajden je, kao što smo i očekivali, više puta pogrešno govorio i mucao, demokrate su njegov nastup već nazvali neuspehom - zaključila je državna novinska agencija "RIA", ne komentarišući Trampove izjave.

Nekoliko ruskih medija pisalo je i o Trampovoj izjavi da Ukrajina ne pobeđuje u ratu i da trpi velike gubitke zbog Bajdena "i njegovih glupih odluka". Ali Moskva je i dalje manje oduševljena Trampom nego pre nekoliko godina, kada se prvi put kandidovao za predsednika.

- Zapravo, Tramp nema nikakav plan za rešavanje sukoba u Ukrajini - rekao je Spiridon Kilinkarov, bivši ukrajinski poslanik koji je postao proruski komentator.

- Ne treba gajiti iluzije da će posle izbora u SAD biti nekih promena. Svi oni žele, ako ne poraz Rusije, onda izlaz iz ove situacije na račun Rusije. Što se toga tiče, ništa se nije promenilo i oko toga postoji određeni konsenzus - dodao je on.

Putin je u prošlosti govorio da mu je draži Bajden nego Tramp jer je iskusniji i predvidljiviji, ali je pitanje da li je to prava podrška s obzirom da je Bajden Putina nazvao ubicom.

Bonus video:

03:16

OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA! Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!

(Espreso/ Indeks.hr/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.