EVO GDE SE UPUTIO ASANŽ: Nakon izlaska iz ZATVORA, on je samo želeo da ode na JEDNO MESTO!
Džulijan Asanž, Foto: LEON NEAL / AFP / Profimedia

ZATVOR

EVO GDE SE UPUTIO ASANŽ: Nakon izlaska iz ZATVORA, on je samo želeo da ode na JEDNO MESTO!

Sporazum o priznanju krivice zatvara dugotrajnu pravnu sagu, omogućavajući Asanžu da izbegne zatvor u SAD i da se vrati u Australiju kao slobodan čovek

Objavljeno:

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pušten je iz zatvora u Velikoj Britaniji uz kauciju i krenuo je u svoju domovinu - u Australiju.

Asanž je pušten iz zatvora u ponedeljak nakon što se njegova dvanaestogodišnja bitka protiv ekstradicije u SAD završila dogovorom da potpiše sporazum o priznanju krivice.

On je poslednjih pet godina bio u zatvoru u Velikoj Britaniji, a pre toga je gotovo sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu, pokušavajući da izbegne hapšenje koje je moglo da ga dovede do doživotne robije.

Sporazum o priznanju krivice zatvara dugotrajnu pravnu sagu, omogućavajući Asanžu da izbegne zatvor u SAD i da se vrati u Australiju kao slobodan čovek – ali ne dok se ne pojavi pred sudom na udaljenoj američkoj teritoriji u Pacifiku.

Šta znamo do sada?

U ovom trenutku je poznato da se Asanž ukrcao u avion u Londonu, na Stansendu, a nakon što je pušten iz zatvora uz kauciju. Iz kompanije Vikiliks su na platformi napisali da je Asanž slobodan.

"Napustio je zatvor Belmarš u jutarnjim satima 24. juna, nakon što je u njemu proveo 1.901 dan", navodi se.

Prema uslovima sporazuma, tužioci američkog Ministarstva pravde će tražiti kaznu od 62 meseca – što je jednako vremenu koje je Asanž proveo u zatvoru u Ujedinjenom Kraljevstvu dok se borio protiv ekstradicije. Ovaj sporazum bi trebalo da omogući Asanžu da se odmah vrati u Australiju. Ipak, čeka se da sporazum odobri savezni sudija.

Pošto je Asanž odbio da kroči u kontinentalni deo SAD da bi se izjasnio o krivici, sudija će održati saslušanje i izricanje presude u sredu na Sajpanu, na Severnim Marijanskim ostrvima, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Džulijan Asanž
Džulijan Asanžfoto: Profimedia

Lanac pacifičkih ostrva je teritorija SAD oko 6.000 kilometara zapadno od Havaja, a američki federalni okružni sud se nalazi u glavnom gradu Sajpanu. Ostrva su takođe bliža Australiji, gde je Asanž državljanin i gde se se očekuje da će se vratiti posle ročišta.

Šta je Asanž uradio?

Američke vlasti su tražile Asanža zbog optužbi za špijunažu u vezi sa objavljivanjem stotina hiljada osetljivih vojnih i vladinih dokumenata koje je dostavila bivša analitičarka vojne obaveštajne službe Čelsi Mening 2010. i 2011. godine.

SAD su optužile Asanža da je ugrozio živote poverljivih izvora objavljivanjem nefiltriranih informacija i godinama su tražili njegovo izručenje.

On se suočio sa 18 optužbi za svoju navodnu ulogu u tom slučaju i suočio se sa maksimalnom zatvorskom kaznom do 175 godina. Britanske vlasti su tražile uveravanja od SAD da on neće dobiti smrtnu kaznu.

Iz Taunsvila, u istočnom Kvinslendu, Asanž je pokrenuo Vikiliks 2006. godine kao onlajn platformu na kojoj bi se obljavljivao anonimno dostavljeni materijal, uključujući operativni priručnik američke vojske za logor u zalivu Gvantanamo i interne dokumente Sajentološke crkve.

Godine 2010. Vikiliks je privukao globalnu pažnju kada je objavio video na kojem je navodno prikazan smrtonosni američki helikopterski napad u Iraku 2007. godine.

Ubrzo nakon toga, Vikiliks je objavio hiljade poverljivih američkih vojnih dokumenata koji se odnose na ratove u Iraku i Avganistanu, kao i niz diplomatskih depeša.

Asanž je ranije za CNN opisao dokumente kao "ubedljive dokaze o ratnim zločinima" koje su počinile koalicije predvođene SAD i snage iračke vlade.

Bonus video:

03:22

AKO TREBA, TRAMP ĆE POLOŽITI ZAKLETVU IZ ZATVORA Vuković: On su u ovakvim situacijama snalazi kao riba u vodi, AMERIKA PODELJENA

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.