OVAKO JE DOŠLO DO KOLAPSA KOJI JE OSTAVIO POLA BALKANA BEZ STRUJE? Milioni u mraku, ovo se NIKADA NIJE DESILO!
Struja, Foto: Beta

NEVIĐENA HAVARIJA

OVAKO JE DOŠLO DO KOLAPSA KOJI JE OSTAVIO POLA BALKANA BEZ STRUJE? Milioni u mraku, ovo se NIKADA NIJE DESILO!

Došlo je do kvara elektromreže kroz tri zemlje

Objavljeno: 13:37h

Do kolapsa koji je ostavio pola Balkana bez struje, došlo je zbog ispada na dalekovodu Ribarevine PG.

Kako Telegraf nezvanično saznaje, razlog je prekomerno korišćenje više energije u regionu.

Hrvatska novinska agencija HINA nezvanično saznaje od hrvatskog operatora prenosnog sistema, došlo je do kvara elektromreže kroz tri zemlje – prvo je počelo u Crnoj Gori, zatim je nestanak struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a potom i deo Hrvatske – celu Dalmaciju, sve put do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako navodi Hina, nikada nije došlo do sloma elektroenergetskog sistema kroz tri države. Saznaju i da dispečeri trenutno mahnito razgovaraju jedni sa drugima, država sa državom, da utvrde šta se desilo i da smisle plan oporavka, jer nijedna država ne može biti izolovana u pogledu napajanja jer su sve priključene na dalekovode. Uzrok još nije poznat, zasad se spekuliše da je potrošnja skočila zbog visokih temperatura i da je sistem u jednom trenutku doživeo kolaps.

Dalekovod, Struja
foto: Zorana Jevtić

U toku aktivnosti na uspostavljanju sistema

Za prenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS. Kako navode odatle za Klix.ba u toku su aktivnosti na uspostavljanju sistema, prosleđivanju napona hidroelektrana i termoelektrana i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susednim sistemima.

- Još uvek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja celokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbedna postrojenja u Termoelektrani Tuzla - rekao je za Klik.ba direktor Termoelektrana Tuzla Fuad Muminović.

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.