VOĐA HEZBOLAHA PRETI KIPRU, SMATRAĆE GA UČESNIKOM U RATU: Omiljeno letovalište Srba ugroženo? Oglasio se PREDSEDNIK
Sajed Hasan Nasralah, Foto: Marwan Naamani/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

SEJE STRAH

VOĐA HEZBOLAHA PRETI KIPRU, SMATRAĆE GA UČESNIKOM U RATU: Omiljeno letovalište Srba ugroženo? Oglasio se PREDSEDNIK

Upozorenje vođe Hezbolaha seje bojazan širom sveta

Objavljeno: 12:05h

Vođa libanske militantne, proiranske organizacije Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, upozorio je danas da će njegova oružana grupa voditi rat "bez pravila" i "bez granica" ukoliko izbije širi sukob sa Izraelom.

One je poručio da nigde u Izraelu neće biti sigurnih zona od napada Hezbolaha, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju, Nasralah je rekao da to uključuje i moguće ciljeve na Sredozemnom moru.

Lider Hezbolaha je takođe prvi put uputio pretnje Kipru, navodeći da bi Hezbolah mogao smatrati Kipar "učesnikom u ratu" ako nastavi da dozvoljava Izraelu da koristi kiparske aerodrome i baze za vojne vežbe.

Pretnju je prokomentarisao i kiparski predsednik Nikos Hristodulides.

"Ostajemo posvećeni tome da budemo deo rešenja, a ne deo novog problema. Međutim, oduvek smo bili ponosni na činjenicu da Bliskom istoku nudimo humanitarni koridor kroz našu teritoriju, koji je vremenom postao simbol naše posvećenosti miru i stabilnosti u celom regionu", rekao je on tokom govora na lokalnom univerzitetu u Nikoziji.

Kipar se nalazi 250 kilometara vazdušnom linijom od libanske obale, zbog čega je poslednjih godina jačao bilateralnu odbrambenu saradnju sa Izraelom, u okviru koje često održavaju zajedničke vojne vežbe na Mediteranu. Kiparsko-izraelska odbrambena saradnja je poboljšana dobrim delom zbog militanata u Libanu naoružanih do zuba iranskim oružjem. Hezbolah važi za jednog od najnaoružanijih nedržavnih aktera na svetu, u čijem se arsenalu nalaze sofisticirane rakete kratkog, srednjeg i dugog dometa, dronovi, oklopna vozila, tenkovi itd.

Bonus video:

04:21

SA LIBANOM ĆE BITI GORE NEGO SA GAZOM?! Analitičari upozoravju: Hezbolah je mnogo OPASNIJI do Hamasa, nanosio je poraze IZRAELU

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.