PUTIN IZNEO NOVE USLOVE ZA PREGOVORE SA UKRAJINOM
Vladimir Putin, Foto: AP / Sergei Chuzavkov

važno

PUTIN IZNEO NOVE USLOVE ZA PREGOVORE SA UKRAJINOM

Predsednik je naglasio da Rusija danas pravi još jedan pravi mirovni predlog, ali ako Zapad i Kijev odbiju, to će postati njihova odgovornost za krvoproliće

Objavljeno: 13:00h

Ukrajina mora da povuče svoje trupe iz svih novih regiona Rusije da bi počela pregovore, rekao je predsednik Vladimir Putin.

- Naši uslovi za početak takvog razgovora su jednostavni i svode se na sledeće... - ukrajinske trupe moraju biti potpuno povučene iz Donjecke, Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti, sa čitave teritorije ovih regioni - rekao je on.

Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/SOFIA SANDURSKAYA / SPUTNIK / KREMLIN POOL

On je dodao i da bi drugi uslov za pregovore trebalo da bude izjava Kijeva da se odriče namera da uđe u NATO.

- Čim se u Kijevu izjasne da su spremni na takvu odluku i započnu pravo povlačenje trupa iz ovih regiona, a takođe i zvanično obaveste o odustajanju od planova za ulazak u NATO, naša strana će odmah, bukvalno u istom trenutku slediti naređenje o prekidu vatre i otpočećemo pregovore - rekao je Putin.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

Predsednik je naglasio da Rusija danas pravi još jedan pravi mirovni predlog, ali ako Zapad i Kijev odbiju, to će postati njihova odgovornost za krvoproliće.

Govoreći na sastanku sa zvaničnicima ruskog ministarstva spoljnih poslova, lider Kremlja izdao je upozorenje optužujući Vašington da podriva globalnu bezbednost zbog njegovog izlaska iz paktova o naoružanju. On je takođe rekao da krađa ruske od strane Zapada neće ostati nekažnjena. "Vašington se jednostrano povukao iz različitih ugovora o kontroli naoružanja“, rekao je on.

"Sebičnost i arogancija zapadnih država dovela je do sadašnjeg izuzetno opasnog stanja stvari. Neprihvatljivo smo se približili tački bez povratka. Pozivi da se nanese strateški poraz Rusiji, koja ima najveći arsenal nuklearnog oružja, pokazuju ekstremni avanturizam zapadnih političara. Oni ili ne razumeju razmere pretnje koju sami stvaraju, ili su jednostavno opsednuti verom u sopstvenu nekažnjivost i sopstvenu isključivost. I jedno i drugo može rezultirati tragedijom.

Godine 2019, SAD su se zvanično povukle iz ključnog nuklearnog sporazuma sa Rusijom.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisali su bivši američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov 1987. godine i zabranili su rakete dometa između 310 i 3400 milja.

Ali SAD su se povukle iz toga, tvrdeći da to podriva njene interese nacionalne bezbednosti.

A onda je 2023. Rusija suspendovala svoje učešće u Novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START) iz 2010. sa SAD, koji ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje SAD i Rusija mogu da rasporede.

Bonus video:

08:50

PUTIN NIJE OJAČAO EVROPSKU DESNICU, NEĆE PREĆI PETINU U PARLAMENTU Može li se novi evropski poredak zamisliti bez Rusije?

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.