HITLEROV 3. ČOVEK POSTAO NATOVAC: Nacista ubijao kao LUD, a zapadnjaci mu dali TITULU, evo šta je posle RADIO!
Adolf Hitler sa svojim generalima, Foto: Profimedia

HITLEROV GENERAL

HITLEROV 3. ČOVEK POSTAO NATOVAC: Nacista ubijao kao LUD, a zapadnjaci mu dali TITULU, evo šta je posle RADIO!

Hitlerov general došao na čelnu funkciju Alijanse, za smrt miliona ljudi nije odgovarao...

Objavljeno:

Jedan od čudnih fenomena posleratne Evrope jeste činjenica da mnogi bivši nacisti ne samo da nisu bili osuđeni za ratne zločine, već su često zauzimali vodeće pozicije unutar zapadnih vojnih struktura, uključujući i NATO. Jedan od najistaknutijih primera ove pojave je Adolf Hojzinger.

Adolf Hojzinger bio je nemački vojni oficir čija je karijera obuhvatala Nemačko carstvo, Vajmarsku Republiku, nacističku Nemačku, Zapadnu Nemačku i NATO.

Svoju vojnu karijeru započeo je još u Prvom svetskom ratu, a do početka Drugog svetskog rata već je stekao značajan ugled unutar nemačkog vojnog establišmenta. Tokom Drugog svetskog rata, služio je kao šef operacija u Generalštabu Vermahta. Bio je treći čovek u nacističkoj hijerarhiji po pitanju planiranja Vermahta. Bio je zadužen za planiranje nemačke invazije na nekoliko evropskih zemalja koje su dovele do smrti miliona ljudi.

Iako je bio umešan u neuspešni pokušaj atentata na Hitlera 20. jula 1944. godine, Hojzinger je preživeo atentat i kasnije bio uhapšen, ali je zbog nedostatka dokaza pušten. Posle rata, zarobljen je od strane saveznika, suđeno mu je u Nirnberškom procesu, ali je ubrzo pušten i započeo je novu karijeru u obnovljenoj nemačkoj vojsci, Bundesveru.

Godine 1957, Hojzinger je postao prvi načelnik štaba Bundesvera, igrajući ključnu ulogu u integraciji Zapadne Nemačke u NATO strukture tokom Hladnog rata. Njegova karijera dostigla je vrhunac kada je postao predsednik Vojnog komiteta NATO-a od 1961. do 1964. godine. Ovo imenovanje označilo je vrhunac jednog neobičnog trenda u kojem su bivši nacistički oficiri zauzimali visoke pozicije unutar zapadnih vojnih struktura, često izazivajući kontroverze i moralna pitanja.

Hojzingerov uspon na čelo NATO-a simbolizuje širu posleratnu dinamiku, gde su pragmatične političke i vojne potrebe često prevagnule nad pravdom i odgovornošću za ratne zločine. Ovaj fenomen izaziva duboka moralna pitanja o prirodi posleratne pravde i pomirenja, kao i o ulozi bivših nacista u izgradnji novog evropskog bezbednosnog poretka.

Umro je u Kelnu 1982. godine u 85. godini. Prema dokumentima koje je objavila nemačka savezna obaveštajna služba 2014. godine, Hojzinger je možda bio deo "Schnez-Truppe", tajne vojske koju su veterani Vermahta i afen-SS nastojali da osnuju početkom 1950-ih.

Bonus video:

05:07

VISOKA STOPA POSEDOVANJA ORUŽJA, A NEMA MASOVNIH UBISTVA! Dopisnik iz Ciriha: Zato je i Hitler odustao od napada na Švajcarsku

(Espreso / MONDO / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.