DA LI JE MAKRON GOTOV? Sada je sve APSOLUTNO JASNO!
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

to je to

DA LI JE MAKRON GOTOV? Sada je sve APSOLUTNO JASNO!

Podsećamo, Makron je u nedelju uveče raspustio vladu i parlament zakazujući vanredne izbore u Francuskoj za 30. jun, nakon što je njegova stranka pretrpela poraz na izborima za Evropski parlament

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne namerava da podnese ostavku bez obzira na rezultate predstojećih parlamentarnih izbora!

Podsećamo, Makron je u nedelju uveče raspustio vladu i parlament zakazujući vanredne izbore u Francuskoj za 30. jun, nakon što je njegova stranka pretrpela poraz na izborima za Evropski parlament.

Makronova stranka Preporod osvojila je nešto manje od 15 odsto glasova, dok je Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojilo nešto više od 30 odsto glasova.

"Nacionalno okupljanje ne piše Ustav. Institucije su jasne, kao i funkcija predsednika bez obzira na rezultat", rekao je Makron u izjavi za Figaro.

Emanuel Makron ne podnosi ostavku
Emanuel Makron ne podnosi ostavkufoto: PRINTSCREEN/VIDEO PLUS

Makron je 25. predsednik Francuske. Drugi mandat mu je počeo posle inauguracije 14. maja 2022.

"Francuskoj je potrebna jasna većina kako bi delovala smireno i skladno", kazao je Macron u obraćanju naciji u nedelju uveče iz Jelisejske palate.

Izbori u Francuskoj će se održati u dva kruga - prvi 3. juna, a drugi 7. jula.

Raspisivanje izbora je vrlo rizičan politički manevar, manje od dva meseca uoći Olimpijskih igara koje če se održati u Parizu. Rojters je preneo da bi on mogao da bude u bezizlaznom položaju ako desnica i Nacionalno okupljanje osvoje većinu.

Bonus video:

08:15

ŠTA SU DOGOVORILI MAKRON I SI ĐINPING? Eksperti iznose šok tvrdnje: Moguće potpuno primirje u Ukrajini i pojasu Gaze OD JULA?

(Espreso/Telegraf/A.P/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.