MAKRON DONEO ŠOKANTNU ODLUKU NAKON TEŠKOG PORAZA! Javno OTKRIO ŠTA PLANIRA DA URADI! Francuski PREDSEDNIK PRESEKAO!
Emanuel Makron, Foto: Profimedia

drama u francuskoj

MAKRON DONEO ŠOKANTNU ODLUKU NAKON TEŠKOG PORAZA! Javno OTKRIO ŠTA PLANIRA DA URADI! Francuski PREDSEDNIK PRESEKAO!

Stranka krajnje desnice osvojila je više od duplo mandata u poređenju s predsednikovom strankom Renesansa

Objavljeno: 14:05h

Predsednik Emanuel Makron raspisao je vanredne parlamentarne izbore nakon velike pobede Nacionalnog okupljanja (RN) svoje krajnje desne suparnice Marin Le Pen na izborima za Europski parlament. Izbori će se održati krajem ovog mjeseca.

Stranka krajnje desnice osvojila je više od duplo mandata u poređenju s predsednikovom strankom Renesansa. Najavljujući raspuštanje parlamenta, rekao je da će se dva kruga izbora održati 30. juna i 7. jula, nekoliko nedelja pre Olimpijskih igara u Parizu.

Dramatično obraćanje sat vremena nakon objave izlaznih anketa

Kako navodi BBC, Makron je doneo dramatičnu, iznenađujuću odluku u televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate sat vremena nakon zatvaranja birališta i proglašenja rezultata izlaznih anketa na izborima za Evropski parlament.

Njegova je odluka usledila nedugo nakon što je 28-godišnji čelnik Nacionalnog okupljanja, Džordan Bardela, otvoreno pozvao predsednika da raspiše parlamentarne izbore.

"Čuo sam vašu poruku"

"Čuo sam vašu poruku", poručio je predsednik francuskim glasačima, "i neću dopustiti da prođe bez odgovora."

"Francuskoj treba jasna većina u miru i harmoniji", rekao je, dodajući da se ne može pomiriti s napretkom krajnje desnice "svuda na kontinentu".

Nakon jedva dve godine svog drugog predsedničkog mandata, Makronu već nedostaje većina u francuskom parlamentu. Iako evropski izbori u teoriji nema uticaja na nacionalnu politiku, jasno je odlučio da bi nastavak njegovog mandata bez novih izbora izazvao preveliko opterećenje sastava.

Bonus video:

01:14

SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!

(Espreso / Index.hr / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.