ŠTA NE SMETE DA PROPUSTITE U DUBAIJU? Espreso vam donosi detaljan vodič i savete kroz "Grad zlata" (FOTO)
Dubai, Foto: Tamara Trajković

Putovanja

ŠTA NE SMETE DA PROPUSTITE U DUBAIJU? Espreso vam donosi detaljan vodič i savete kroz "Grad zlata" (FOTO)

Šta obavezno treba posetiti u Dubaiju, a šta bolje izbeći?

Objavljeno:
T Š

Odlazak u Dubai mnogima je san, a velelepni grad svojim bogatstvom i lukusuzom privlači mnoge turiste - baš zbog toga Dubai se često naziva "Grad zlata" ili "Glamurozna prestonica Bliskog istoka".

Dubai spaja tradiciju i modernu, spaja islamsku kulturu i tradiciju sa diverzitetom različitih kultura i nacionalnosti koji dolaze (a često i ostaju) u ovom gradu. O spoju kultura najbolje govori raznovrsnost kuhinja - možete uživati u iranskoj, turskog, gruzijskoj, pa čak i indijskoj hrani. Postoji čak i restoran balkanske kuhinje "Somun".

Dubai je poznat po sovjoj modernoj infrastrukturi, ali i visokim neboderima, od kojih je Burž Kalifa svakako najimpresivniji i često i prva i osnovna stvar za posetiti u ovom gradu.

Dubai marina
Dubai marinafoto: Tamara Trajković

Da je skupo - skupo je. Ono što iznenadi mnoge je to da ulazak u Burž Kalifu košta paprenih 65 evra, što je mnogima previše za izdvojiti, s obzirom na to da recimo, odlazak na koncert, ili Muzej budućnosti, koji je naša preporuka. Ovde možete da dočekate da vam robot donese kafu i uživate u svim čarima onoga što donosi budućnost.

Popularna destinacija je i "Miracle garden" (Čudesna bašta) međutim donosimo loše vesti - ona se zatvara u maju, i otvara se tek u oktobru. U njoj se nalaži preko 50 miliona cvetova i 250 miliona biljaka, pa ako poželite da je posetite - najbolje je da sačekate oktobar kada se ponovo otvori.

Takođe, "Aura Sky Pool" je jednako popularno mesto, i iako je dosta skupo (65 evra za tri sata na bazenu) mnogi biraju da ga obiđu zbog pogleda na celu panoramu grada iz više uglova, pa su slike sa ovog mesta neverovatne. Ukoliko vam je to prioritet, treba da posetite, ali svakako nije neophodno da biste uživali u čarima grada.

Dubai bazen
Dubai bazen foto: Tamara Trajković

Važno! U Dubaiju je sve raštrkano, pa obilaženje više stvari odjednom može biti malo teže za organizovati, tako da obavezno pre puta istražite kako je najbolje da uskladite mesta koja hoćete da posetite, kako ne biste gubili vreme na bespotredne odlaske napred-nazad

Obavezno posetite i safari po pustinji, gde možete uživati u pravoj avanturi - vožnja džipovima po dinama pustinje, ali i uživanje u tradicionalnoj kuhinji, plesnom nastupu, akrobatama i mnogim zabavnim aktivnostima, poput jahanja kamila.

Safari u pustinji
Safari u pustinjifoto: Tamara Trajković

Takođe, neizostavan je i obilazak starog dela Dubaija, gde ćete doživeti pravi Dubai, od bazara i cenkanja, kupovine, ali i do ukusne hrane. Možete pronaći prelepe torbe, odeću, a i uživati u tome da spustite "koji dinar" cenu.

Stari Dubai
Stari Dubai foto: Tamara Trajković

Preporuka! Najbolje je otići taksijem, a cene su slučne kao i kod nas - aplikacija "Carreem" je najbolja i nešto povoljnija za taksi, a može da se plaća i u kešu i karticom. Ukoliko vas put nanese u ovaj deo Dubaija, možete da svratite u restoran "Creek City" gde možete uživati u ukusnom obroku.

Što se plaža tiče, možete posetiti "JRB Beach", koja se nalazi u Dubai marini ili "Kite Beach". Takoođe, sve plaže su bikini plaže.

Plaže u Dubaiju
Plaže u Dubaijufoto: Tamara Trajković

Važno! Spasioci nakon 8 sati uveče ne radi, te je tad kupanje zabranjeno, iako se mnogi odlužuju da ovaj "zakon" prekrše, pa ćete neretko čuti pištaljke upozorenja na plaži.

Što se same Dubai Marine tuče, ona je omiljena među turistima zbog velelepnih nebodera i "skupog" izgleda, ali obavezno se pripremite i na ogromnu vlažnost vazduha i zagušljivost, kao i previsoke temperature zbog usijanog betona, koje ne padaju čak ni u noćnim časovima.

Što se noćnog života tiče, postoji simpatičan bar "Barasti beach bar" na plaži, i, iako plaža nije velika, lep je za posetiti ukoliko ne planirate da se kupate, već da uživate u nekom koktelu i muzici.

"To je bio moj lični pakao."

Iako je bar nešto u čemu ćete uživati, isto se ne može reći za ovu omanju plažu. Ona je bila totalni promašaj, jer pored nje, nalazi se jedno ne toliko estetično gradilište.

Što se tiče konzumiranja alkohola, nije zabranjeno, ali postoje neki propisi. U zemlju možete uneti 4 litre alkohola i jedan boks cigara. Postoje radnje u kojima se on prodaje, ali u običnim prodavnicama namirnica nećete naći alkoholna pića. Pušenje nije zabranjeno na javnom mestu,ali jeste na zatvorenim mestima.

Nešto više o tome kako se kreću cene u Dubaiju možete pročitati ovde.

Ovde možete videti par slika sa puta:

1 / 13 Foto: Tamara Trajković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:49

POBEDNIK MOZAIKA UZEO 300.000 DINARA I PUT U DUBAI! Mitrović za Kurir TV: Nisam se takmičio protiv igrača VEĆ SA SAMIM SOBOM

(Espreso/Teodora Škobo i Tamara Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.