OVO JE 5 TAJNIH PORUKA KOJE JE MAKRON POSLAO NEMAČKOJ: Psiholog ga RASKRINKAO, evo šta se dešavalo IZA KULISA!
Emanuel i Bridžit Makron, Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

IZA KULISA

OVO JE 5 TAJNIH PORUKA KOJE JE MAKRON POSLAO NEMAČKOJ: Psiholog ga RASKRINKAO, evo šta se dešavalo IZA KULISA!

Poseta Makrona se posmatra kroz prizmu velikih izazova za Evropu, od rata u Ukrajini, do mogućeg povratka Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Državama

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron boravio je u trodnevnoj poseti Nemačkoj, prvoj posle čak 24 godine. Makrona je u Berlinu primio nemački predsednik Frank Valter-Štanmajer, a posetio je još i Drezden na istoku i Minster na zapadu.

Poseta Makrona se posmatra kroz prizmu velikih izazova za Evropu, od rata u Ukrajini, do mogućeg povratka Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Državama. Istovremeno, kako je preneo Rojters, dve najveće zemlje u Evropskoj uniji nastoje da pokažu jedinstvo pred izbore za Evropski parlament koji se održavaju narednog meseca.

Nemački tabloid Bild objavio je spisak od pet tajnih poruka koje je Makron poslao Nemačkoj tokom svoje posete.

Prva poruka - Ja sam suprotnost Šolcu

Na državnom banketu u palati Belvju, Makron je izgledao ponekad nestašno, ponekad zadirkujuće, isplazio je jezik i namignuo. Pravio je grimase poput preminulog francuskog komičara Luja de Funesa.

Psiholog dr Sebastijan Bartošek analizirao je ponašanje koje uopšte nije svojstveno kancelaru Olafu Šolcu. Poruka glasi: Poznajemo se, odlično se provodimo.

Druga poruka - Jak sam, možete se osloniti na mene

Dok je napuštao memorijalni kompleks posvećen Holokaustu Makron je stavio ruku na leđa predsedniku Valter-Štanmajeru, poklonio se bivšoj kancelarki Angeli Merkel na banketu, osmehivao se i držao za obe ruke prvu damu Nemačke Elke Budenbender.

"Makron namerno probija ličnu zonu i time pokazuje: Ja sam ovde za tebe, mi smo više od političara", kaže psiholog Bartošek.

Angela Merkel na banketu u Nemačkoj
Angela Merkel na banketu u Nemačkoj foto: EPA-EFE/Sean Gallup / POOL

Treća poruka - Blizak sam sa narodom

Tokom trodnevnog boravka u Nemačkoj francuski predsednik je u nekoliko navrata strpljivo pozirao za selfije sa građanima. Razgovarao je sa učenicima jedne francuske srednje škole, šalio se sa onima koji su stajali u redu.

"Teško je obratiti pažnju na sve u masi, ali je Makron upravo to radio. Njegova poruka jeste: Vidim te, ti si mi važan", navodi Bartošek.

Četvrta poruka - Sviđate mi se i znam šta vam treba

Makron je ciritao Getea na državnom banketu, spominjao je Hajriha Bela kada je dodeljivao nagradu lovcima na naciste Seržu i Beate Klarsfeld, a za svoj govor na nemačkom u Drezdenu se pripremao uzimajući časove kod profesora. To je znak da mu je bilo stalo i da ostavi dobar utisak.

Peta poruka - Ja sam veliki državnik

Makron poziva na jaku Evropu i voli velike reči.

"Ova crkva se uzdiže kao poruka nade", rekao je ispred katedrale u Drezdenu koja je sravnjena sa zemljom u Drugom svetskom ratu, ali je ponovo izgrađena.

"Makronu je potrebna velika vizija, posebno imajući u vidu njegovu tešku političku situaciju na unutrašnjem planu. On beži napred, traži oslonac, prijateljstvo među narodima, evropsku ideju. Makronove izjave su izgledale još ličnije kroz poverljiv, prijateljski ton", zaključio je psiholog Bartošek.

Bonus video:

01:14

SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.