letovanje i hrana
OVO TREBATE ZNATI PRE ODLASKA U GRČKE RESTORANE: Roštilj nije kao u Srbiji, a jednu stvar možete dobiti BESPLATNO
U grčkim tavernama imate konobare koji vam donose i odnose pribor, tanjire i služe jela i konobare koji uzimaju porudžbinu
Putovanje u Grčku ili bilo koju stranu zemlju prilika je da se upoznate i sa lokalnom gastronomijom. Grčka ima zaista bogatu kuhinju, i u tavernama i restoranima možete probati raznovrsne tradicionalne i moderne specijalitete.
Šta možete očekivati prilikom uživanja u tavernama i restoranima u Grčkoj, piše portal Nikana.gr.
Grci su poprilično ležerni ugostitelji. Nemojte očekivati da će obavezno doći do vas čim sednete za sto. Često im treba malo više vremena. Interesantno je da će pre doći da vas usluže ako ima gužve i kada žure, nego kada je taverna prazna. Za Grke je odlazak u tavernu i prilika da malo posede, popričaju, da se opuste, a ne samo zbog hrane koju treba odmah poručiti i dobiti.
U grčkim tavernama imate konobare koji vam donose i odnose pribor, tanjire i služe jela i konobare koji uzimaju porudžbinu. Dakle, prvo će doći neko da vam postavi jednokratni stolnjak, da vas pita da li želite da poručite piće i da vam donese tanjire i meni i on nije zadužen za porudžbine. Nakon toga kada mahnete i pokažete da ste spremni za porudžbinu, dolazi drugi konobar koji je zadužen za to.
Često će se desiti da vam odmah donesu flaširanu vodu i hleb koji se, naravno, plaćaju. Ukoliko ne želite hleb ili vodu, recite im odmah kako vam ne bi naplatili na kraju. Srbi vole kada Grci zapeku hleb na grilu i preliju ga maslinovim ljem i origanom i često zamole da im upravo takav hleb donesu. U većini slučajeva to i urade.
Grci retko konzumiraju supe i čorbe i obično ih nema u menijima. Ako ih ima, uzmite u obzir da su drugačije od naših. Taverne u Grčkoj obično imaju kratak meni i vrlo jednostavna jela u ponudi. Ako je u pitanju riblja taverna obično nudi 4-5 vrsta riba i toliko specijaliteta od morskih plodova. Riblje taverne imaju i meso na roštilju. Ukoliko taverna nije riblja, meni obično sadrži 10-ak vrsta mesa sa roštilja. Salate i predjela se podrazumevaju, ali izbor je takođe sveden na sezonske salate i klasična predjela.
Dobra stvar u Grčkoj jeste što ispred svake taverne i restorana u letovalištima stoji meni sa cenama i možete ga pogledati i odlučiti da li ćete posetiti tavernu ili restoran ili ne.
Taverne obično nemaju u ponudi kuvana jela, eventualno jedno ili dva od kojih je jedno gotovo uvek musaka. Ukoliko želite da probate kuvana jela ili neke modernije specijalitete, potrebno je da posetite restoran, ne tavernu.
U većini taverni i restorana prvo će vam biti posluženi salata i predjelo pa tek onda jelo. Veličina salata u Grčkoj je uvek za minimum dve osobe, a obično i za više od toga. Dakle, nikada ne poručujte dve iste salate za dve osobe ako ne planirate da vam one budu osnovni obrok.
- Ono što mi najviše volimo u grčkim tavernama i restoranima jesu predjela i ponekada se desi da uopšte ne stignemo do glavnog jela. Grci imaju različita i veoma ukusna predjela i potrudite se da probate bar neka. Često čujemo od naših turista da Grci nemaju dobar roštilj, ali ne bismo se složili sa tim. Grčki roštilj je jednostavno drugačiji. Grčki ćevapi i pljeskavice više liče na naše ćufte, pa ako očekujete isti ukus sigurno ćete biti razočarani - piše Nikana.gr.
Grci kao gosti restorana i taverni najčešće poručuju više različitih jela, predjela i salata i sve postavljaju na sredinu stola kako bi svi za stolom probavali. Ova praksa je odlična ako želite da probate što više različitih specijaliteta.
U Grčkoj, osim taverni i restorana, postoje i uzeria, cipuradika, rakadika. U pitanju su taverne koje služe prevashodno meze za uz uzo, cipuro ili rakiju. Ovakav koncept je veoma popularan u Grčkoj. Ne morate poručiti neko od ovih pića, ali možete uživati u fantastičnim, raznovrsnim, malim porcijama hrane. Ovde se obično ne poručuju glavna jela, već puno različitih malih predjela.
Grčke taverne tradicionalno imaju isti izgled, jednostavan: drvene stolove i stolice i karirane stolnjake. Ne postoji težnja da se taverne modernizuju nego da se sačuva njihov tradicionalan izgled, to je Grčka.
U grčkim restoranima i tavernama vlada “narodska” atmosfera. Grci su kao gosti glasni i veseli, neretko znaju i da zapevaju. U mnogim tavernama su stolovi postavljeni preblizu za naše standarde i po potrebi se donosi još stolova i stolica koji se uglavljuju između već postojećih, gusto raspoređenih.
U većini taverni i restorana, osim standardnog menija, postoji i par “jela dana”. U grčkim tavernama i restoranima uvek možete pitati konobara za savet u vezi sa veličinom porcija ili izbora jela.
Kada poručujete vino, uvek pitajte da li restoran ima svoje vino koje se obično služi u bokalima. Ovakva domaća vina obično su povoljnija i dobrog kvaliteta.
U nekim tavernama, nakon obroka dobijate desert na račun kuće. Takav je slučaj na Tasosu i u regiji Kavale gde u 99 odsto taverni dobijate gratis desert, dok na Halkidikiju ne postoji takva praksa.
Šetnja mačaka između stolova sasvim je uobičajena pojava, kako u letovalištima tako i u većim gradovima. Grci vole mačke, hrane ih, pa možete i vi. Napomena: Nasilno ponašanje prema životinjama nije dobrodošlo a i kazne za udaranje životinja su izuzetno visoke.
Na kraju, kada zatražite račun, ne treba da vas zbuni ako se čekanje na njega oduži. Grci smatraju da posle jela treba malo odmoriti pa tek onda napustiti restoran. Ova "ležernost" zna da iznervira turiste, ali jedini je savet da podsetite konobara još jednom. Kada god ste u prilici, posećujte restorane i taverne po preporuci lokalaca. Često su restorani na atraktivnim turističkim lokacijama lošiji i skuplji u odnosu na one koji se nalaze u nekim sporednim uličicama i koje posećuju lokalci.
Bonus video:
(Espreso/Telegraf Biznis)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!