OTKRIVAMO
PROVEO 10 GODINA PRATEĆI MENJANJE CENA PICE, PA PODELIO ALARMANTNE PODATKE: Rezultati će vas IZNENADITI
Jedan čovek je pratio više od 450 kupovina, tokom osam godina, kako bi ispratio ovaj zabrinjavajući "trend" poskupljenja
Kada je Lijam Kvigli bio u srednjoj školi na Menhetnu početkom 2000-ih, mogao je da uzme parče pice i sok za 3,50, najviše 4 dolara.
- Imao sam 20 dolara nedeljno za džeparac - priseća se on. "Tako bih otišao u piceriju umesto u restoran Wendy’s, na primer, jer bi me kod Wendy’s samo dobar dan koštao 5 dolara. Ali, picerija je imala konkurentniju ponudu".
Sada 32-godišnjak i novinar-frilenser, Kvigli je nastavio da koristi svoju najomiljeniju ponudu brze hrane u Njujorku. U 2014, nadajući se da će napraviti referentnu mapu vezanu za to gde da uzme dobru pitu u Njujorku, Kvigli je počeo javno da prati svoje kupovine pica na Instagramu.
Kad god bi posetio novi kraj u okviru projekta izveštavanja ili nekog izleta, zaustavio bi se da pojede parče pice, fotografišući svaki svoj "masni tanjir". Od Stejten Ajlenda do ivica Bronksa, beležio je gde i šta je jeo i koliko je potrošio, a podatke o tome objavio je na NYC Slice.
Tokom ovog svog projekta, samo jednom ili dvaput je namenski izašao iz kuće da bi kupio parče pice i o tome pisao na Instagramu. Inače, sve ostali su bile spontane kupovine, dok je istraživao razne delove Velike jabuke.
Više od 1.200 dolara i skoro deceniju kasnije, Kvigli je završio svoju misiju, sa definitivnim skupom podataka o ceni pice u Njujorku, piše Blumberg.
Ovog meseca je izračunao sve o rastućoj ceni jednog parčeta i objavio rezultate na svojoj veb stranici, praćene grafikonima, mapom i potpunim obračunom svih picerija koje je posećivao (plus, uvrštena je i lista njegovih mesta za preporuku).
Od 2014. do 2022. otkrio je da je prosečna cena kriške običnog sira porasla sa 2,52 dolara na 3 dolara. Komadi feferona, koje su oduvek bile malo skuplje, sada koštaju u proseku 4,58 dolara, kaže Kvigli.
Rezultati objašnjavaju zašto je prekinuo svoj dugotrajni eksperiment:
- Jednostavno je bolno trošiti novac na hranu koja je loša, samo da bi se završio projekat", rekao je on i dodao:
Kviglijev prosek takođe prati i aprilska analiza Bloomberg News-a, koja je otkrila da je tipično obično parče pice u Njujorku, od aprila 2022. poskupelo na 3,14 dolara.
Prema njegovom iskustvu, picerije koje naplaćuju više ne obezbeđuju nužno bolje proizvode.
(Espreso/Telegraf biznis/Blumberg)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!