Evropska unija upumpava milione u vojsku bivše jugoslovenske republike: Odluka je pala!
Evropska unija, Foto: Profimedia

poznato i zbog čega

Evropska unija upumpava milione u vojsku bivše jugoslovenske republike: Odluka je pala!

Evropski mirovni fond osnovan je u martu 2021. za finansiranje aktivnosti u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU usmerene na sprečavanje sukoba, očuvanje mira i jačanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti

Objavljeno: 21:50h

Savet Evropske unije (EU) odlučio je danas da, u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF), odobri pomoć vrednu 13 miliona evra za jačanje kapaciteta i sposobnosti Armije Severne Makedonije (ARSM)."Ta mera pomoći će ojačati kapacitete Severne Makedonije za njeno učešće u operacijama i misijama u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU i drugih međunarodnih misija", saopštio je Savet EU.

Kako je javio dopisnik agencije MIA iz Brisela, u saopštenju se ističe da ova odluka dodatno ilustruje povećanu povezanost EU sa Severnom Makedonijom u oblasti bezbednosti i odbrane.

"Ova odluka odražava doslednu posvećenost partnera unapređenju saradnje u ovoj političkoj oblasti, uzimajući u obzir punu usklađenost Severne Makedonije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", dodaje se u saopštenju.

Evropska unija, ilustracija
Evropska unija, ilustracijafoto: Printscreen/Twitter/UkraineWorld

Prema odluci Saveta EU, EPF će ARSM obezbediti tehnologije namenjene obaveštajnoj, nadzornoj, izviđačkoj, elektronskoj borbi, kao i logističku i inženjersku opremu, kao i komunikacione i informacione sisteme, a obezbediće i tehničku obuku za korišćenje te opreme.

Evropski mirovni fond osnovan je u martu 2021. za finansiranje aktivnosti u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU usmerene na sprečavanje sukoba, očuvanje mira i jačanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti.

Preko EPF-a, EU finansira aktivnosti koje imaju za cilj jačanje kapaciteta trećih zemalja i regionalnih i međunarodnih organizacija koje se odnose na vojna i odbrambena pitanja.

Bonus video:

50:23

USIJANJE 25.09.2024

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.